Karaciğer rahatsızlıkları, bütün organizma üstünde zor etkiler oluşturabilir. Bu sebeple karaciğer rahatsızlıklarının ciddiye alınması gerekiyor. İki tip Hepatit vardır:
- Akut hepatit yeni Hepatit başlangıcı manasına gelir
- Kronik hepatit Hepatit'in 6 aydan fazla miktarda miktarda zamandır şu anki meydana geldiği manasına gelir
Akut hepatit nedir?
Akut hepatit, karaciğer hücrelerinin hasarına ve tahribine yöntem açan karaciğer enflamasyonudur. Akut hepatit epeyce yaygındır: Gelişmiş ülkelerde her sene 4000 kişiden birinde akut hepatit meydana çıkarken, bu sayı gelişmekte durumda olan ülkelerde 5 kat daha çok miktarda miktarda olabilmektedir.
Akut hepatit Nedenleri
Akut hepatitin yaygın sebepleri şunlardır:
- Virüs enfeksiyonu ( virüslerin neden meydana geldiği hepatit A, B, C, D ya da E)
- İlaç doz aşımı (asetaminofen, parasetamol gibi)
- Kimyevi maddelere maruz kalmak (kuru temizlik kimyasalları ve birtakım yabani mantarlar)
Müzmin hepatit nedir?
Karaciğer daha çok miktarda miktarda hasar ve yangı taşımaya aynı ritimde devam ettiğinden birtakım kişiler akut hepatiti tamamiyle atlatamaz ve müzmin hepatit geliştirebilir. Semptomların altı aydan fazla miktarda miktarda sürmesi halinde, hepatit müzmin onay edilir. Müzmin hepatit yıllarca sürebilir. Farklı müzmin hepatit biçimleri
- Alkole ilişkili müzmin hepatit samanyolu yüklü içki kullanılmasından meydana gelen devamlı karaciğer hasarı.
- Müzmin etkin hepatit samanyolu karaciğer hücrelerinin siroza yöntem açabilecek nitelikteki saldırgan enflamasyonu
- Müzmin persistan hepatit samanyolu karaciğerin, çoğunlukla siroza yöntem açmayan daha hafif müzmin enflamasyonu.
Nedenleri: Bazı virüsler ve ilaçlar, bazı insanlarda müzmin hepatite yöntem açarken, bazılarında açmayabilir.
Semptomlar: Kronik hepatit semptomları çoğunlukla hafiftir. Karaciğer hasarı aynı ritimde devam etse de, progresyonu çoğunlukla yavaş olabilir. Birtakım bireylerde hiç belirti görülmezken, bazılarında aşağıdakiler gözlenebilir: Hasta farketmek, iştah kaybı, yorgunluk, az ateş, üst karındaki ağrısı, sarılık, müzmin karaciğer hastalığı semptomları (dalak büyümesi, ciltte örümcek gibi kan damarları ve karında sıvı/akışkan birikmesi).
Kronik hepatit semptomları öbür hastalıklara ya da tıbbi sıkıntılara benzeyebilir. Teşhis amaçlı bir hekime danışılmalıdır. Antiviral ajanlar Karaciğer enflamasyonu, Hepatit B-C kaynaklı ise enjektabl antiviral ilaç durumda olan interferon-alfa ile durdurulabilir. Bununla Birlikte, Hepatit B'de lamivudin ya da adefovir gibi ağızdan antiviral ajanlar da kullanılabilirken, Hepatit C'de ribavirin kullanılır.
Kortikosteroidler: Otoimmün bozukluğun neden meydana geldiği müzmin karaciğer rahatsızlığının rehabilitasyonunda kortikosteroidler kullanışlı. Yangı baskılanır fakat karaciğerin fibrozisi (skarlaşması) aynı ritimde devam edebilir.
Bazı ilaçların bırakılması: Müzmin Hepatit, birtakım ilaçlardan kaynaklandığında, bu ilaçların bırakılması çoğunlukla semptomları ortadan kaldırır.
Alkolün bırakılması: Bu vaziyet, alkole ilişkili müzmin karaciğer hastalığında basit iken, Hepatit C ve karaciğerin öbür müzmin hastalıklarında da en son derece önerilir.
Viral hepatitin yayılmasının önlenmesi:
Uygun hijyen, hepatit de dahil olmak üzere olmak üzere çoğu hastalığın yayılmasının önlenmesinde temeldir. Öbür ihtiyati tedbirler ise şunlardır:
Aşılama: Yepyeni yürümeye başlayan çocuklara, bağışıklık kazandırma yazılımı dahilinde bir Hepatit B aşısı rutin olarak uygulanmaktadır. Hepatit A aşısı ise, gezi esnasında hastalığı kapma rizikosu alt kısmında yer alan kişilerde uygulanır. (Durumu hazırda hepatit C, D ya da E amaçlı aşı şu anki değildir.)
Kan nakli: Nakil esnasında enfeksiyon rizikosunu azaltmak amaçlı, kan mahsulleri Hepatit B, C ve HIV istikametinden rutin olarak taranmaktadır.
Antikor hazırlama: Bir arkadaşımızın Hepatit B'ye maruz kalmış olması halinde, arkadaşımızın hastalığı kapmasını engellemek üzere bir antikor preparatı uygulanabilir.