Karaciğer Sirozunda Beslenme
Karaciğer Sirozunda Beslenme, Karaciğer sirozunda beslenme, karaciğer görevleri bakımından vücudumuzda en çok görevleri olan organımızdır. 500'ü aşkın görevi mevcuttur ve her daim birer fabrika gibi çalışmaktadır. Karaciğerlerin vücutta bir diğer önemi ve faktörü ise vücudumuzun en büyük organı olmasıdır. Karaciğerler 15 yaşına kadar yaşımızla orantılı olarak büyüme gerçekleşir ve sonrasında bu büyüme durur.
Ortalama yetişkin bir insanda karaciğer 1.5 ile 2 kg. Kadar ağırlıkta ve hacimce de en büyük organdır. Bundan dolayı karaciğerlerle ilgili herhangi bir rahatsızlıktan dolayı vücutta çok ciddi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Karaciğerlerde siroz hastalığı da bu rahatsızlıklardan biridir. Tedavisi pek mümkün olmayan ama verdiği rahatsızlığı, tedavilerle minimum seviyeye çekebilir ve hastalığı tamamen sonlandıramazsak da en azından ilerlemesini durdurabilir ve başka ciddi rahatsızlıklara yol açmasını önleyebiliriz.
Karaciğerlerde siroz hastalığı ülkemizde yaygın bir rahatsızlıktır. Özellikle alkol tüketenlerde karaciğerlerde siroz hastalığı çıkma riski oldukça fazladır. Karaciğerlerde siroz hastalığı karaciğerlerimizin malum görevlerinin fazla olmasından dolayı karaciğerlerde bulunan hücrelerin ölerek kendini yenilememesi sonucu görevlerinin herhangi birini yerine getirememesi sonucu karaciğer dokularında top şeklinde kürecikler oluşur ve oluşan bu küreciklerde sıvı birikmesi meydana gelerek karaciğerin; kan enzimler, asitler gibi sıvı akışını engellemektedir.
Bundan dolayı karaciğer görevlerini yerine getiremez ve çok ciddi rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Karaciğer sirozunun ilerlememesi ve kontrol altında tutulması için beslenmenize çok dikkat etmelisiniz. İlk olarak beslenmede alkol tüketiyorsanız kesinlikle bırakmalısınız. Sirozun oluşmasının en büyük etkeni alkoldür. Bunun dışında yapılan incelemeler ışığında, karaciğer sirozuna iyi gelen besinler mevcuttur. Günlük besin tüketiminde bu besinleri tüketerek sirozu kontrol altına alabilirsiniz. Bu besinleri maddeler halinde açıklayacak olursak; - Kereviz Kürü; kereviz kürü, karaciğer sirozunda besin takviyesi açısından ilk sırada yer almaktadır. Kereviz kürü, keskin kokusu ve tadından dolayı pek kullanılmamaktadır. Fakat çoğu hastalıklarda ve özellikle karaciğer sirozunda şifa kaynağı olarak ilk sırada alır. Karaciğer kürü hazırlanışı ise; ilk olarak çaydanlığın içine 500 ml su koyarak kaynatın ve kaynayan suya 250 kg. Kadar kereviz yumrusunu atın. 5 dakika kadar daha kaynamasını sağlayın. Ardından 6-7 dal kadarda maydanozları atarak 3-4 dakika kadar daha kısık ateşte kaynamasını sağlayın. Ardından hazırlamış olduğunuz kereviz kürünü süzdükten sonra sabah kahvaltıdan sonra ve öğle yemeğinden 1 saat öncesinde birer bardak kadar tüketin. Dikkat edilmesi gereken husus hazırlamış olduğunuz kereviz kürünü üç günden sonra kesinlikle tüketmeyin ve kalmışsa dahi dökün.
- Enginar; Enginar, özellikle enginar yaprağı karaciğer siroz hastalıklarında ve diğer karaciğer hastalıklarında çok önemli şifa kaynağıdır. Enginarın direkt olarak karaciğer sirozuna etki etmesi amacıyla, enginar çayı hazırlanır. Enginar çayın hazırlanışı ise; ilk olarak çaydanlığa 500 ml. Kadar suyu ekleyerek kaynatın ardından kaynayan suya 4-5 dal enginar yaprağını atarak ocağın altını kısın. Bu şekilde 6 dakika kadar tekrardan kısık ateşte kaynamasını sağlayın ve ardından hazırlamış olduğunuz çayı sabahları aç karınla ve yatarken aç karınla birer fincan kadar tüketiniz. Bu şekilde karaciğerde siroza neden olan dokuların onarılması ve hücrelerin tekrardan can bulmasını sağlayabilirsiniz ve diğer kalan hücrelerin direncini yükselterek hücre yenilenmesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde karaciğer sirozun artmasını önleyebilirsiniz
- Soğan ve Sarımsak; soğan ve sarımsak, bilindiği üzere doğal antibiyotiktir. Karaciğerlerin en büyük görevlerin biri de kanda bulunan mikrop ve toksinleri arındırmasıdır. Karaciğerlerde hücrelerin ölmesi veya tahrip olmasıyla kanda bulunan mikroplar ve toksinler karaciğer dokularında top şeklinde tıkanmalar sonucu yaralar meydana gelir. Bundan dolayı daha fazla zarar vermemesi amacıyla kanın temizlenmesi yani mikroplardan arınması gerekmektedir. Bundan dolayı doğal antibiyotik olarak tanımlanan soğan ve sarımsakları tüketerek kandaki toksinleri vücuttan atabilir ve karaciğerlerin direncini yükselterek karaciğer sirozunu kontrol altına alabilirsiniz ve öncesinde sirozdan dolayı oluşan top şeklinde doku bozuklarını giderebilirsiniz.
Gibi şifalı besinler karaciğer sirozuna iyi gelen besinlerde ilk sırada yer almaktadırlar. Bunlar dışında karaciğer sirozuna iyi gelen besinleri kısaca belirtecek olursak; brokoli, bürüksel lahanası, kayısı, elma, armut, üzüm, hurma, havuç, erik ve maydanoz gibi lif içeren sebze ve meyveleri günlük olarak bol bol tüketerek karaciğer sirozunda beslenme açısından takviyeler yapabilirsiniz.
20.01.2024 09:08:03
Karaciğer Sirozunda Beslenme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Karaciğer Sirozunda Beslenme"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|