{ "title": "Zerdeçal Karaciğer", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/zerdecal-karaciger.jpg", "date": "19.01.2024 03:16:19", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Zerdeçal Karaciğer, Zencefilgiller familyasına ait olan zerdeçal, Asya'nın Güney kesimlerinde ve Hindistan da yetiştirilmektedir. Zerdeçal nemli iklimi ve iyi süzülmüş toprağı sever. Sivri uçlu ve büyük yaprakları olan, sarı çiçekli ve çok yıllık otsu bir bitki türüdür. İçeriğinde kurkumini uçucu yağ ve reçine adlı bir madde barındırmaktadır. Zerdeçal çok farklı isimlerle de bilinmektedir. Özellikle Hindistan bölgesinde yetiştirilmesi ve kullanılması nedeni ile zerdeçala 'Hint Safranı' ismi verilir. Ayrıca zerdeçal, kurkuma, zerdeçan, sarıkök, sarıboya, zerdeçöp adlarıyla da anılmaktadır. Zerdeçalın safrana benzemesinden dolayı safran kökü diye de anılmaktadır.

Zerdeçal bitkisinin kullanılan yerleri meyveleridir. Meyveleri kurutularak toz haline getirilen zerdeçalı, daha sonra baharat olarak kullanılmasının yanında suda kaynatılarak çayı da yapılabilir. Zerdeçalın renk verici özelliğinden dolayı kumaş boyamada kullanılırken, parfüm üretiminde de yağından yararlanılır. Ana maddesi 'Kurkimin'dir. Bu sebeple bilinen en önemli özelliği de ilaç yapımında da kullanılmasıdır.

Zerdeçal çok faydalı bir bitki olduğundan birçok hastalığı da önlemektedir. Bu yüzden bu bitkiyi çay olarak tüketmek, yemeklerde, salatalarda tüketmekte çok faydalıdır. Zerdeçal aynı zamanda karaciğere de çok faydası olan karaciğer dostu bir bitkidir. Antioksidan özelliği sayesinde birçok hastalığa da şifa sağlamaktadır. İltihap giderici özelliği sayesinde karaciğere faydası büyüktür. Karaciğeri güçlendirir, karaciğerden toksinlerin atılmasına da yardımcı olur. Karaciğer yağlanması günümüzün yanlış beslenme alışkanlıklarından meydana gelen bir hastalık çeşididir. Tedavisi de zerdeçal bitkisinde saklıdır. Günümüzde bunu bilen kişi sayısı da aslında çok azdır. Bu şifalı bitkiyi herkese duyurmak bundan böyle üzerime bir vazifedir." } ] }