{ "title": "Lateral Segment", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/lateral-segment-9668.jpg", "date": "20.01.2024 00:12:00", "author": "Eren Çembertaş", "article": [ { "article": "Lateral Segment; Diyaframın altında sağda yerleşim gösteren karaciğer gelisson denilen kapsül yani karaciğeri çevreleyen bağ dokudan oluşan tabakaya denir. Gelisson kapsül sadece karaciğerin arkada alt bölümdeki sindirim sistemindeki organlardan aldığı kanı karaciğere taşır. Ana toplar damar kalbin sağ kulakçığına kan taşıyan iki ana damardan herhangi biri ana toplar damarın üstü veya altı yakınındaki alanları örtmez. Vücuttaki en büyük salgı bezi olan karaciğer, yetişkinlerde kadınlara oranla erkeklerde daha büyüktür. Karaciğerin karın içindeki anatomik yerleşimden kaynaklı vücudun herhangi bir yerine genellikle karına alınan darbeler ön kont yayaları ve omurgalar arasında sıkışmakta ya da karın içindeki sabit olan yerlerden ayrılma şeklinde yaralanmalar oluşur. Sağ ve sol karaciğerdeki anatomik bölünme safra kesesi yatağının kenarından vücuttaki toplar damar soluna doğru ilerler. Karaciğerin internal yapısı, vücuttaki büyük toplar damarı içine alan hatların ayırmış olduğu seri segmentlerin birleşiminden oluşur.

Karaciğeri örten periton yaprakları, komşu organlara ve diafragmaya atlarken birtakım bağlar yaparlar. Karaciğerin diafragma'ya ve kısmen karın ön duvarına bağlayan orak biçimindeki yuvarlak ve koroner ligamalar karaciğeri diafragma ve karın ön duvarına bağlar. Glisson kapsülü iki yaprağa ayrılarak diafragmaya yapışır. İki periton yaprağı anterior ve posterior koroner ligamalar aşını alır. Bu bağlar sağda ve solda trianguler ligamaları oluşturur. Önde ise anterior ve posteriori ligamalar birleşerek falciform ligamanı oluşturur. Falciform ligamaları da karaciğeri ön duvara asar.

Lateral segment; Karaciğerin kan akımı portal ven, hepatik artel ve hepatik ven tarafından düzenlenir. Karaciğer portal ven, bağırsak sistemi ve dalaktan gelen az oksijenli venöz kanı taşıyarak genellikle en çok tercih edilen kan olmasına ragmen hepatositlerin oksijen ihtiyacının yarısını karşılar. Bu çift kanlanma ise hepatik enfarktın düşük insidansını açıklar.

Lateral segment üç bölüme ayrılır; Sağ lob, sol lob ve kaudot lob.

Sağ lob; Normalde beş segmente ayrılır. Vakaların yüzde altmışında sağ lob görülür. Hem sağ hem de sol alt lob bazal segmentlerde görülen en sık varyasyon anterior segmentin alt lob bronşu proksimalinden ayrılarak distalde laterel ve posterior segmentlere dallanmasıdır.

Sol lob; Diaframatig kubbe düzeyinde başlayarak aşağı doğru dört santimetre boyunca uzanan transvers planda en geniş boyutları beş çarpı beş santimetre ölçülen hipodens yer kaplayıcı lezyon görünümü izlenmiştir. Lezyon dinamik incelemede bütün kesitlerde hipodens hipovasküler görünümde izlenmiştir. Karaciğer sol lob lateral segmentte safra yolları dilitasyonuna ait olduğu düşünülen hipodens görünümler izlenmiştir.

Kaudot lob; bu lob posteriyora kadar uzanan karaciğerin dorsal bölümüdür. Vena kava inferiyoru saran bu lob majör vasküler yapıların arasında bulunduğundan oldukça önemlidir.
" } ] }