{ "title": "Kronik Karaciğer", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/kronik-karaciger.jpg", "date": "19.01.2024 17:52:29", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Kronik karaciğer hastalıklarının, ölümle sonuçlanabilen ve genetik olarak doğuştan geldiğine inanılmaktadır. Karaciğerin iflas etmesi ve organın geri dönülemez derecede hasar görmesinin 6 ay ile 1 yıl arası sürdüğü klinik durumlara, kronik hepatit ismi verilmektedir. Portal kan akımının akışı buyunca herhangi bir yerde obstrüksiyona uğramasının ardından, portal hiper tansiyon (PHT) gelişmektedir. Portal hiper tansiyon gelişimine ise sinüzoidal düzeyde tıkanıklığa yol açması sebebi ile, Siroz hastalığı neden olmaktadır.

Karaciğer sirozu: Viral hepatit ile, uzun süreli alkol kullanımı sonucu meydana gelen parankim hasarı, genetik ve kalıtsal bir hastalık olan fibrozis ve nodül olşmasıyla beraber, lobüler vasküler yapının bozulması sonucunda meydana gelen ve geri dönüşümü olmayan diffüz bir karaciğer hastalığıdır. Karaciğer sirozu, farklı nedenler sonucu oluşan kronik karaciğer hastalığının olması gereken evresi olarak da düşünülebilmektedir. Kronik karaciğer hastalığının bu evresine gelindiğinde, etyolojiye bağlı olarak oluşan bazı kendine özel sorunlar geri plana geçmekte ve siroz hastalığına bağlı klinik problemler belirleyici olmaktadır.

Kronik karaciğer hastalığında bu hastalığın son evresi olan karaciğer sirozuna kadar geçen süreç hastalığın hangisebeplerle olduğuna bağlı olarak hastadan hastaya göre değişmektedir. Hepatit C hastalığı sebebiyle siroz hastalığının oluşması genel olarak 15-30 yıl arası sürmektedir. Bunun yanı sıra, delta virüsü ile süperenfekte olmuş B hepatitinde ise bu süreç 1-2 yıl arasında tamamlanabilmektedir. Uzun süren bir semptomlu kronik hastalıktan sonra hastaların bazılarında siroz ortaya çıkmaktayken, bazı hastalarda ise hastalık sadece, sirozun dekompanse olmasından sonra anlaşılmaktadır.

Hepatit B: Kişinin hepatit B virüsü ile karşılaşmasından sonra, 6 hafta ile altı ay arasında değişmekte olan inkübasyon periyodunun ardından gelişen ve asemptomatik enfeksiyondan, fulminant hepatit hastalığına kadar değişim gösterebilen bir klinik görünüm içerisinde ortaya çıkmakta olan hastalığa hepatit B hastalığı denilmektedir. Akut hepatit B hasataşı olan bir kişinin beklenen iyileşme süresi 6 aydan kısa olmakla beraber, bu 6 aylık sürenin sonuna gelindiğinde ise HbsAg pozitifliğinin devam ediyor olması durumunda enfeksiyon kronikleşmiş demektir. Kronik hepatit B virüsü enfeksiyonunun doğal ilerleyişi kişiden kişiye göre değişmektedir. Hastaların bazıları büyün yaşam süreleri boyunca HBV virüsünü taşıyor olmalarına rağmen karaciğerlerinde hiçbir fonksiyon bozukluğu görülmemektedir ancak, bazı HBV virüsünü taşıyan hastalar kısa bir süre içinde karaciğer yetersizliğine kadar ilerleyebilmektedir.
" } ] }