{ "title": "Kolon Kanserinin Karaciğere Sıçraması", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/kolon-kanserinin-karacigere-sicramasi.jpg", "date": "20.01.2024 07:16:19", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Kolon kanserinin karaciğere sıçraması, kanserin 4. Evrede olduğunu göstermektedir. Evreleme yapılması kalın bağırsak kanserinin hangi derecede yayıldığını anlayabilmek açısından önem taşımaktadır. Amerikan Kanser Komitesi ve Uluslararası Kanser Birliği'nin 1954 yılında ortak olarak belirlediği TNM sınıflamasına bakıldığında ise tümör ne derece büyük olduğu T0 ile T4 arasında tanımlanmaktadır.

Belirlenen bu sınıflamaya göre;
Kolon kanserinin karaciğere sıçraması durumunda ise en etkili tedavi yöntemi metastazların cerrahi yontemle çıkarılması işlemidir. Bu cerrahi işlem, hastanın durumuna ve tümörün ne kadar yaıldığına göre, kolon ameliyatıyla aynı anda veya farklı bir zamanda yapılabilmektedir, ancak karaciğerde bulunan metastaz sayısının cerrahi işlemle çıkartılamayacak kadar fazla olması veya farklı bir nedenle tümörün cerrahi olarak tam olarak çıkartılamayacağının görülmesi durumunda ya da ameliyattan önceki dönemde metastaz çaplarını küçültmek amacı ile radyofrekans tedavisi veya kriyocerrahi gibi cerrahi işlem gerektirmeyen yöntemler tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra, kalın bağırsak çok fazla tıkanmışsa ameliyat olmadan, ameliyat için hazırlık sırasında, endoskopi yolu ile stent yerleştirilerek kalın bağırsak akışı eski haline getirilebilmektedir. Hastaya sadece stent takılıp, cerrahi girişimin uygulanmayacağı durumlarda, hasta kemoterapi protokolüne alınmaktadır. Son evreye gelen kolon kanseri hastalarının 5 yıl içindeki sağ kalma oranı ise %6-8 civarında görülmektedir. Amerika Birleşik Devletlerinin yaptığı istatistik sonucuna göre, hastaya kolon kanseri tanısı koyulduğunda hastaların yaklaşık %90'ının bölgesel tümörü olduğu görülmüştür. %10 ise metastaz yoluyla olduğu görülmektedir.
" } ] }