{ "title": "Karaciğerin Normal Boyutu", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karacigerin-normal-boyutu.jpg", "date": "20.01.2024 16:51:44", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Karaciğerin normal boyutu, sağlıklı normal bir kişide karaciğerin boyutu yaşa, cinsiyete ve diğer etkenlere göre değerlendirilir. Yetişkin erkeklerde karaciğerin ağırlığı 1,4-1,6 kg arasında olurken, kadınlarda 1,2-1,4 kg arasında olur. Karaciğerin genişliği ise soldan sağa doğru 20-22,5 cm kadardır. Karaciğerde sağ taraf sol tarafa göre daha yüksek olur. Sola doğru karaciğerin yukarıdan aşağıya olan uzunluğu küçülür. Sağ tarafından aşağıya olan en yüksek uzunluk ise ortalama 15-17,5 cm kadardır. Arka taraftan öne doğru ise 10-12,5 cm bir mesafe olur.

Karaciğerin normal boyutu üst sınırı 14 cm kadardır. Bunun üzerinde olan durum hepamegali yani karaciğer büyümesi olarak tanımlanır. Karaciğerin fiziki muayene sırasında ele gelmesi, karaciğerin büyüdüğü anlamına gelmez. Bazen akciğer problemlerinde karaciğer aşağıya doğru itilmiş olabileceğinden, büyümüş gibi hissedilebilir. Bunun gibi sağ diyaframın aşağıya doğru yer değiştirmesinde, apselerde, karın kasları zayıf olanlarda, kolon kanseri ve safra kanseri olan kişilerde, derin soluk alma gibi durumlarda karaciğer normal boyutlarından daha büyük hissedilebilir. Bu nedenle karaciğerin boyutları görüntüleme yöntemleriyle değerlendirilmelidir.

Karaciğerin normal boyutlarının başlıca büyüme neden olur?
Karaciğerin normal boyutlarındaki büyüme nasıl belirti verir?

Ele gelen karaciğer, aynı zamanda hassasiyet oluşturur. Kenarları künt olduğunda, kalp yetmezliğini çağrıştırır. Ağrılı düzgün ve yumuşak bir yüzeyinin olması gibi belirtiler olabilir. Tümör olduğunda karaciğer kaya gibi sert olur. Bunun gibi karaciğerin büyümesine neden olan rahatsızlıklarda farklı belirtiler olabilir. Eğer karaciğer hastalıklarından karaciğerin boyutlarında büyüme olduysa, parça alınarak karaciğer biyopsisi yapılmalıdır. Gerekirse görüntüleme teknikleri kullanılarak, karaciğer büyümesi belirlenmeli, nedeni tespit edilerek buna uygun tedavi uygulanmalıdır.
" } ] }