Karaciğerin faydaları, sakatat grubuna giren karaciğerin, sevmeyenleri olduğu kadar sevenleri de fazladır. Daha çok Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaygın olarak pişirilir. Hatta sabah kahvaltısında bile tüketilen besinlerden biridir. Karaciğer demir bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle kan yapma özelliği bulunmaktadır. İçeriğinde A, B12 vitaminleri ile folik asit bulunmaktadır. Tüketildiği zaman vücutta yararlı vitamin ve mineraller depolanır, antioksidan bakımından mükemmel bir kaynaktır. En fazla tüketilen pişirme şekli arnavut ciğeri ile ciğer ızgara şeklindedir. Karaciğerin ilaç kullanımı sırasında tüketilmesi önerilmez. Çünkü ilaçların içeriğindeki kimyasalları daha kolay dışarı atacağından, ilaçların etkinliğini azaltabilir. Karaciğerin pişirme şekillerinin arasında biber, soğan gibi malzemeler ilave edilirse, besleyici özelliği daha fazla artar. Hem lezzet bakımından hem de protein bakımından tavsiye edilen bir besindir.
Karaciğerin faydaları nelerdir?
Demir içeriği fazla olduğundan, kan yapıcı özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle kansızlık sorunu olanlar tavsiye edilir.
B12 içeriği sayesinde hafızanın güçlenmesinde yararlı olur. Özellikle ileri yaştaki kişilerin unutkanlık sorunlarını azaltan bir besindir.
Karaciğerde bulunan A vitamini görme sorunlarının önlenmesinde, göz hastalıklarının tedavisinde yararlı olur. Özellikle bilgisayarda uzun süre geçiren kişiler daha fazla karaciğer tüketebilir.
Folik asit içerdiğinden gebe kadınların bunu tüketmesi yararlı olur. Özellikle hamilelikteki kan düşüklüğünün önlenmesine yararlıdır. Anne adayları demir ihtiyaçlarını bu şekilde doğal olarak karşılayabilir. Çünkü gebelikte demir hapı içilmesi kadınlar açısından külfettir. Bu şekilde doğal olarak kansızlığa çare olunabilir.
Enerji verici bir besin olduğundan, bedenen çalışanlara, sporla uğraşanlara karaciğer tüketmeleri önerilir.
Antioksidan etkisi bulunduğu için, vücuttan zararlı maddeleri atma gibi önemli bir yararı bulunmaktadır.
Bu yararlı etkilerinden dolayı karaciğer gelişmekte olan çocuklara, yaşlılara, erişkinlere faydalı bir yiyecektir. Bu nedenle beslenme düzeninin içinde yer almalıdır. Farklı pişirme yöntemleri kullanılarak çocuklara da sevdirilmesi gereken bir besindir.