{ "title": "Karaciğeri Ne Temizler", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karacigeri-ne-temizler.jpg", "date": "19.01.2024 03:15:17", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "
Karaciğeri ne temizler, vücudumuzun en büyük ve en önemli organlarından bir tanesi de karaciğerdir. Karaciğer vücudun besinlerle birlikte aldığı vitamin ve minerallerin emilmesi, vücuttaki zararlı maddelerin atılması gibi görevleri üstlenmektedir. Sağlıksız ve dengesiz beslenme, bunun yanı sıra aşırı derecede kullanılan alkol ve sigara, karaciğerin zarar görmesine ve yağlanmasına sebep olmaktadır. Bu da hepatit ve siroz gibi akciğer hastalıklarının oluşmasına sebep olmaktadır. Sağlıklı bir karaciğere sahip olmak için tüketilecek gıdalara dikkat edilmeli ve tüketmek için doğru ve sağlıklı gıdalar tercih edilmelidir. Seçilen doğru ve sağlıklı yiyecekler, oluşturacak antioksidan etkileri ile karaciğeri temizler ve korur.

Bunlar arasında yer alan yiyecekler ise

Sebzeler; soğan, sarımsak ve lahana gibi sülfür bakımından zengin olan sebzeler, karaciğeri temizler ve bunun yanı sıra yiyecekler yoluyla, çevresel faktörler ve ilaç kullanımı nedeni ile vücuda giren kimyasalların vücuttan atılmasını sağlar. Bu sebzelerin yanı sıra brokoli ve özellikle bürüksel lahanası tüketilerek karaciğerin temizlenmesi saklanılabilir. Hemen hemen taze sebzelerin tümünde karaciğeri temizleme etkisi bulunduğu için, günlük olarak mutlaka taze sebze tüketilmelidir.

Meyveler; antioksidan bakımından zengin olan meyveler, karaciğerin sağlıklı çalışmasına, işlevini normal şekilde yerine getirmesine yardımcı olduğu gibi, vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını da sağlar. Karaciğer, vücuttaki toksinleri temizlemekle görevli olduğu için, meyve tüketilerek alınan antioksidanlar bu toksinlerin atılmasına yardımcı olduğu için karaciğerin yükünü hafifletmektedir. Antioksidan bakımından zengin olan kivi, çilek, yaban mersini ve kızılcık gibi meyveler karaciğerin yükünü hafifletmeye yardımcı olur. Portakal, greyfurt, elma, erik ve armut gibi meyveler karaciğeri koruyucu etkiye sahiptir. Karaciğer hastalığı bulunana kişilerin A vitamini içeren yiyeceklerden kesinlikle kaçınılması gerekmektedir. A vitamini içeren meyveler karaciğer hasarının artmasına neden olmaktadır.

Protein; sağlıklı bir karaciğere sahip olmak için, vücut enerjisini sağlayan, kas dokusunu desteklemeye yardımcı olan proteinden mutlaka faydalanmalıdırlar. Protein ihtiyacının en sağlıklı sağlandığı yiyecekler, yoğurt, peynir, soya fasulyesi, ıspanak, bezelyedir. Aşırı yağlı olmayacak şartı ile tüketilen etlerden de protein ihtiyacı kaşınabilir. Aşırı derecede alınan protein karaciğerin yorulmasına neden olacağından dolayı, günlük ihtiyaç dozunda tüketilmelidir. Herhangi bir karaciğer hastalığı olan kişilerin protein tüketim miktarlarını mutlaka doktorlarının tavsiyesi dâhilinde karşılamalıdırlar.

Tahıllar; buğday ekmeği, kepek ve yulaf gevreği gibi vücut için gerekli olan vitamin ve mineral içeren tam tahıllı gıdalar, karaciğer için tüketilmesi gereken besinlerdendir. Düşük yağ oranı ve kompleks karbonhidrat içeriği ile sağlıklı bir karaciğere sahip olmak için tam tahıllardan mutlaka faydalanılması gerekmektedir.

Lif; besin lifi karaciğerin işlevine yardımcı olarak vücudun temizlenmesine katkıda bulunur. Ayrıca lif, yemeklerde alınan fazla yağın vücuttan atılmasını sağlar. Mercimek, yulaf ezmesi, kepek, ıspanak, siyah fasulye ve kuru fasulye gibi besinlerden vücudun lif ihtiyacını karşılamak mümkündür. Ayrıca, elma, armut, muz ve ahududu gibi meyvelerde de lif bulunduğundan bu meyveler tüketilerek de vücudun lif ihtiyacı karşılanabilir.

Karaciğere faydalı olan yiyeceklerin olduğu gibi zararlı olan yiyecekler de bulunmaktadır. Özellikle alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden kesinlikle sakınılmalıdır. Bunların yanı sıra aşırı şekilde tüketilecek A vitamini içeren besinler karaciğere zarar verebilmektedir. Aşırı yağlı gıdalardan kesinlikle kaçınılmalıdır ve mümkün olduğunca yağ içeren hazır gıdalar tüketmek yerine evde hazırlanılan yiyecekler tüketilmelidir.
" } ] }