{ "title": "Karaciğere Faydalı Yiyecekler", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karacigere-faydali-yiyecekler.jpg", "date": "20.01.2024 02:19:35", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Karaciğere faydalı yiyecekler, vücutta arıtma sistemi vazifesi gören karaciğer, adeta fabrika gibi çalışır. Bu sistemde kandaki atık maddeler karaciğer tarafından dışarı atılmakta, yağlar karaciğerin salgıladığı safra yardımıyla parçalanmakta, yakılarak depolanır. Bir taraftan sindirime yardımcı olan, diğer taraftan vücudun kimyasal dengesini sağlayan böylesine önemli bir organın desteklenmesi gerekir. Vücuttaki her işleyişte yeri olan karaciğer tüketilen besinlerden etkilenir. Sindirimi zor olan yiyecekler, ağır besinler, alkol alınması, yağlı yiyeceklerin fazla tüketilmesi, kullanılan ilaçlar karaciğerin yükünün artmasına neden olur. Bu nedenle herkesin karaciğerine iyi bakması gerekir. Vücuttaki 1500 gram ağırlığıyla en büyük organ olan karaciğerin yaptığı işleri gerçekleştirmek için, çok sayıda mekanizma gerekir. Böylesine değerli bir organın faydalı yiyeceklerle desteklenmesi ve görevini daha kolay yapması sağlanmalıdır. Çünkü karaciğer hasar gördüğünde geri dönüşümsüz sorunlar yaşanmaya başlar. Bu yüzden beslenmede karaciğere faydalı olan yiyeceklere her zaman yer verilmelidir.

Karaciğere faydalı yiyecekler nelerdir?

Sarımsak: Çok sayıda yararlı etkisi olan sarımsak, karaciğerin enzim üretimini kolaylaştırmakta ve detoks yapma hızını arttırmaktadır. Selenyum ve alicin bakımından zengin olduğundan, karaciğer detoksu içinde her zaman yer verilmesi tavsiye edilen bir yiyecektir.

Greyfurt: bu faydalı yiyecek karaciğerin vücuttan toksinleri ve kanserojen maddeleri atmasına destek olmaktadır. İçeriğinde C vitamin ve antioksidanların bulunduğu greyfurtun diyet listesinde her zaman olması gerekir.

Pancar: bu sebzenin direkt olarak ya da turşusunu tüketmek, karaciğerin fonksiyonlarını düzenleyecektir. Bio flavonoidler içerdiğinden hem karaciğere hem de dolaşıma yararlı bir yiyecektir.

Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, roka, marul gibi sebzeler vücutta zehirli maddelerin nötralize edilmesinde etkili olur. Böylece karaciğere büyük bir destek sağlanır. Bu sebzeler lif bakımından da zengin olduğu için sindirime çok faydalıdır.

Yeşil çay: İçeriğindeki bitkisel antioksidanlar nedeniyle karaciğere faydası olan yiyecekler içinde yer alır. Çay şeklinde içilerek karaciğere destek olunmalıdır.

Avokado: bu meyve ülkemizde çok yetişmemiş olsa da faydalı etkilerinden dolayı dışarıdan bol miktarda getirilmektedir. Vücutta glutathione adı verilen antioksidanın üretilmesine yardımcı olan meyve, karaciğerin filtreleme görevini hızlandıran, yardımcı olan özelliklere de sahiptir.

Brüksel lahanası ve brokoli: bu şekilde kokulu olan sebzeler vücuttaki glucosinolate oranını arttırmaktadır. Bu sindirim enzimlerinin verimli şekilde üretilmesine yardımcı olan katalizör görevi görmektedir. Böylece karaciğerinizin yorulmasına göz yummazsınız.

Limon: Günde 1 yemek kaşığı limon suyu içilmesi, karaciğerinizin toksinlerden arınmasına destek olur. Üstelik C vitamini ve antioksidanlar da almış olursunuz.

Ceviz: Omega 3 bakımında oldukça zengin olan cevizin karaciğere faydalı olacağını da belirtelim. Günde 2-3 ceviz tüketmenizi öneririz.

Zerdeçal: bu bitki doğal bir detoks olarak kullanılır. Yağ yakmaya ve sindirime yardımcı olur. Karaciğerde safra üretimini arttırarak hem karaciğer hem de mideye yararlı etkileri bulunur. Bu yüzden zerdeçal tüketimini herkese teşvik etmeliyiz.
" } ] }