{ "title": "Karaciğerde Yara", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karacigerde-yara.jpg", "date": "19.01.2024 17:57:59", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "
Karaciğerde yara, Karaciğer vücudun ilaç fabrikası gibi çalışır ve bütün vücuda yetmeye çalışır. Kan şeker oranının düzelmesinde, vücudun yağ dengesinde, vücuttaki protein gibi vitamin değerlerinin dengelenmesinde daha birçok görevi vardır karaciğerin. Karaciğerin hücreleri düzenli bir ahenk içerisinde dizilmiştir. Başta alkol kullanımı olmak üzere sigara, nargile, ot vs. Şeyler bu karaciğerin ahenk içerisindeki düzenini bozup, düzensizleştirir ve belirli hasarlar ortaya getirir. Hücrelerin hasar görmesiyle karaciğer küçülür ve görevlerini yerine getiremeyecek hale gelir ve karaciğerde küçük küçük delikler meydana gelir. Vücudun ilaç fabrikası diye nitelediğimiz bu karaciğer organının zarar görmesi şüphesiz hayatı tehlikenin olabileceğine işaret eder. Bu nedenle iyileşmesi mümkün olmayan yaralar meydana gelir. Yaralı bir karaciğer küçülür ve pürüzlü bir yapı haline gelir. Yok olan karaciğer hücrelerinin yerine yeni hücre üretimi yerleşir. Fakat karaciğerin yapmış olduğu görevlerin hepsini yerine getiremeyip karaciğerin yapması gereken görevleri yapamaz.

Karaciğer yarasının sebepleri nelerdir?

Karaciğer yarası hastalığı genellikle batı ülkelerinde sıkça yoğun olarak görülmektedir ve bunun nedeni çok fazla alkol tüketimi olarak tanımlanmıştır. Bu nedenle karaciğerde çıkan yaraların kesinlikle tedavisi mevcut olmayıp yaralara yapılması gereken bir tetkik yoktur. Kişinin günde 60 gram ve 60 gramdan fazla alkol tüketimi kesinlikle hiç şüphesiz karaciğer yara hastalığına yakalandığını gösterir. Karaciğer yara hastalığının oluşmasının bir diğer nedeni ise hepatit virüslerinin yol açmış oldukları hastalıklar yüzünden olur. Ayrıca bu mikroorganizmalar karaciğerde iltihaplanma meydana getirir ve karaciğer bu iltihaplanmadan kurtulamayıp yaralar meydan gelmiş olur. Özellikle de hepatit B kronikleşen bir hastalıktır ve bu hastalık karaciğere ulaştığı zaman iltihap yapar ve kurtulunması imkânsız olur karaciğerde küçük yaralar ortaya çıkmaya başlar. Karaciğer yara oluşumunun bir diğer sebepleri ise derin çok aşırı birikmiş olması, kalp yetmezliği ve safra kesesi gibi hastalıklar sayesinde ortaya çıkar. Vücudun savunma sistemi olan karaciğer bu hastalığa yakalandığında kendi hücrelerini bile düşman hücre sanıp yok eder bu yüzden vücut dirençsiz ve güçsüz hale gelir.

Karaciğer yarası hastalığının belirtileri nelerdir?

Karaciğer yara hastalığı iki devre olarak nitelenir. Birincisi ilk devre (Başlangıç) ikincisi ise ileri evre (Son nokta) olarak nitelenir. Hastalık ilk devre olan başlangıç devresinden başla bu devrede kaşıntı, sarılık, bulantı, iştahsızlık, aşırı gaz, yok aşırı yorulma, erkeklerde göğüs büyümesi gibi birçok nedenle oluşur fakat bu nedenler sadece karaciğer yara hastalığının belirtisi olmayıp diğer hastalıklarında belirtisidir. Bu hastalığın ikinci devresi yani ileri evrede ise daha çok belirti ortaya çıkar ve belirtiler şiddetli hale gelir. Artık tanı koymak mümkündür. Mesela bu devrede şu belirtiler görülmektedir bacaklarda zayıflık, baldırlarda şişme, yemek yememe isteği, aşırı kilo kaybı, yemek borusundaki damarların şişmesi ve patlayarak iç kanama haline gelmesi gibi birçok nedenler ortaya çıkar. Fakat karaciğer zehirli maddeleri süzer lakın artık görevlerini yerine getiremeyeceği için bu görevi yapamaz ve zehir bütün hücreleri tahriş eder. Bu zehir beyin hücrelerine zarar verir ve beyin hücreleri hasar gördüğü için kişi aptallaşır. Aç karnına kusmalar başlar geceleri idrar tutamaz hale gelir. Artık hastanın görünüşü değişir yanakları kızarır hastalığı nedeni ile vücut kılları dökülmeye başlar. Damarları genişler ve damarlar vücudunda görünür hale gelir özellikle sırt ve boyun kısmında.

Karaciğer yara hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Alkole bağlı olan karaciğer yara hastalığının tedavisi yoktur. Yine de eğer hastalığa erken bir teşhis konulur ise birkaç önlemle hastalığın ilerlemesini durdurabiliriz. Hepatit sonucu karaciğer yara hastalığına yakalananlarda ise bazı tedaviler ile virüslerin çoğalması engellenir ve hastalık durur." } ] }