{ "title": "Karaciğerde Nodül", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/akcigerde-nodul(1).jpg", "date": "20.01.2024 13:33:27", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Karaciğerde nodül, karaciğere yerleşen en sık rastlanan tümörlerdir. Çoğunlukla karaciğer dışındaki yakınmalar nedeniyle yapılan değerlendirme sırasında tesadüfen tespit edilirler. Bu oluşumlarda karaciğer enzim değerleri normaldir. Ancak karaciğerin büyümesine ve çevresinde bulunan kapsülün gerilmesine neden olduklarından, karında ağrı ve huzursuzluk yaratabilir. Bazı durumlarda GGT ve ALT enzim değerlerinin yükselmesine sebep olabilir. Karaciğerde nodül tanısı için kullanılan spesifik bir kan testi bulunmamaktadır.

Karaciğerde en sık görülen nodüller

Hemanjiom: bu karaciğerin en sık görülen iyi huylu tümörüdür. Karaciğerdeki kılcal damar yumakçığı şeklinde oluşur, toplumda yaklaşık %10 oranında etkili olur. Büyüklükleri farklı olduğu gibi, zaman içinde büyüme gösterebilir. Kadınları erkelerden daha fazla etkiler. Büyüklüğü 4 cm üzerinde olanlar karında rahatsızlık hissi uyandırır. Hemanjiomlar kendiliğinden ya da travma sonucunda yırtılırsa, ciddi kanamalar olabilir. Bu durumda akut karın sendromu adı verilen karında şişme ve ağrı etkisi ortaya çıkar. Bu acilen müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Tesadüfen yapılan ultrason tetkikiyle belirlenebilir, herhangi bir kan testiyle tespit edilemez. Kanama riski olduğundan, karaciğer biyopsisi önerilmez. Büyüklüğü 10 cm üzerinde olanlar her yıl takip edilmelidir. Büyürse ya da rahatsızlık verirse, cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Tedavi için bir ilacı bulunmamaktadır. Kadınlarda olursa, doğum kontrol hapı kullanmaları önerilmez.

Adenom: Oldukça seyrek görünen karaciğer nodülüdür. Karaciğer hücrelerinden oluşur. Bunlar çoğunlukla östrojen içeren ilaçlarla, doğum kontrol hapı kullanımıyla, anabolik streoidlerle ilişkilidir. Karnın sağ üstünde ağrı, dolgunluk hissiyle kitle belirlenebilir. Hastaların yarısında bir belirti olmaz. %20 kadarında rüptüre bağlı kanamaya değin belirtiye neden olmaz. Ultrason, MR gibi tetkikler sayesinde tanısı yapılabilir. Bu karaciğer nodüllerine biyopsi yapılması gerekebilir. Nadiren kötü huylu tümörlere dönüşebilir. Ameliyatla çıkarıldığında, hastaların takip edilmesi gerekir. Kadınlarda belirlenirse, doğum kontrol ilaçları kesilmelidir. Ayrıca adenomların büyüme riski nedeniyle kadınların gebe kalması önerilmez. Ancak cerrahi olarak çıkarılırsa, sağlıklı bir gebelik olabilir.

Fokal nodüler hiperplazi (FNH): Bunlar anormal ya da şekilsiz karaciğer arteri çevresinde karaciğer hücrelerinden meydana gelen iyi huylu tümörlerdir. Büyüdükten sonra belirti verebilirler. Ultrason, BT, MR gibi tetkikleri tanı konulabilir. Bu tümörlerin kansere dönüşme riski bulunmamaktadır. Kadınlara doğum kontrol ilacı kullanımı ve gebelik önerilmez. Gerekirse cerrahi olarak çıkarılmaları gerekebilir.

Tek karaciğer kisti (Soliter): bu kistler yarı katı materyal, sıvı ile doludur. İyi huylu ve genellikle tek olarak oluşurlar. Kadınlarda daha sık görülür. Karaciğerin sağ lobunu daha fazla etkiler. 5 cm olana değin genellikle belirti vermezler. Büyüdüklerinde karın ağrısı, ateşle birlikte karaciğer enzim değerlerinde yükselme olur. Belirti vermeyenlerin tedavi edilmesine gerek olmaz. Rahatsızlık verenlerde ultrason eşliğinde, iğneyle içinin boşaltılması gerekebilir. AZ oranda yeniden gelişebilir.

Nodüler rejeneratif hiperplazi: Bunlar karaciğerin normal dokusunda rejenere olan karaciğer hücrelerinden oluşan nodüllerdir. 50 yaşından sonra, toksik maddelere maruz kalma durumunda, kemik iliği ya da karaciğer nakli sonrasında, kemoterapi sonrasında daha fazla görülür. İyi huylu olsalar da nadiren kanserleşmeye dönebilir. Kesin tanı için laparoskopik yolla büyük bir parça alınması gerekir. Belirti vermeyenlere tedavi uygulanması gerekmez. Fakat portal hipertansiyona neden olursa, karaciğer transplantasyonu gerekebilir.

" } ] }