{ "title": "Karaciğerde Kist", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karacigerde-kist.jpg", "date": "21.01.2024 14:25:42", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "Karaciğerde Kist, oluşumu denince, karaciğerde bulunan içeriğinde sıvı olan ve parazit kaynaklı olmayıp, basit kist de denilen, iyi huylu tümörler anlaşılmaktadır. Bu kistlerin birden çok olması durumunda polistik karaciğer hastalığı meydana gelebilmektedir. Genellikle karaciğer hastalığının hangi sebeple olduğu bilinmemekle beraber, nüfusun %5'inde görülen bu hastalığın genetik olarak, doğuştan geldiği düşünülmektedir. Karaciğer kisti genellikle genel kontroller veya başka bir hastalıktan dolayı yapılan radyolojik tetkiklerde tesadüfen ortaya çıkmaktadır. Ancak karaciğer kistleri, ileri evrelerde, büyümeye başladıklarında karın bölgesinin sağ üst bölümünde ağrı şeklinde, karın bölgesinde şişlik hissi ve tokluk hissi gibi belirtilerle kendini gösterebilmektedir. Bunun yanı sıra, karaciğer kisti nadiren de olsa karaciğer dışında safra yolunda tıkanıklığa ve sarılığa yol açmaktadırlar. Karaciğerdeki kistler kendi etrafında dönme, yırtılma ya da iltihap kapmaları durumunda karın bölgesinde oluşan şiddetli ağrı veya akut karın sendromu şeklinde de ortaya çıkmaktadırlar.

Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülen karaciğerde birden fazla kistin olması durumu ya da polikistik karaciğer rahatsızlığı, genellikle çocukluk döneminde başlayarak, ergenlik döneminde belirlenmekte ve erişkinlik dönemine gelindiğinde sayıca daha fazla olmaktadır. Amip kaynaklı olabilen karaciğer apseleri, su veya gıda yoluyla bulaşmaktadırlar ve amipler bağırsakta yerleşerek damar yoluyla karaciğere geçip burada apseye neden olabilmektedirler. Bunun dışında, iltihaplı karaciğer apseleri ise karın içi veya safra yolu iltihabının karaciğere yerleşerek oluşmaktadırlar ve oluşan karaciğer apsesinin tedavi yöntemi, cerrahi yöntemle boşaltma ile hastaya antibiyotik verilmesi şeklinde olabilmektedir ve bazı durumlarda, cerrahi boşaltma yöntemi hasta ameliyat edilmeden, lokal uyuşturma yöntemiyle deriden girilmesi şeklinde de yapılabilmektedir.

Ekinokokus granulozus adı verilen parazit ile oluşan kistlere karaciğerin hidatik kistleri adı verilmektedir ve bu ekinokokus granulozus kurt, köpek gibi bazı hayvanların bağırsaklarında yaşayıp, dışkıları ile yumurtalarını bırakmaktadırlar. Dışkılardan atılan yumurtalar daha sonra, ara konakçı olan koyun ile sığırlara bulaşmakta ve bu koyunlardan da kesim sonrası et yolu ile insanlara bulaştıktan sonra da bağırsaktan dolaşım yolu ile karaciğere ulaşarak, buraya yerleşmektedirler.

Karaciğerin hidatik kistlerin ilk aşamada genellikle belirtisi olmazken, kistler büyüdükten sonra ele gelebilmekte ve ağrıya sebep olmaktadırlar. Karaciğerin hidatik kistleri ayrıca, önce karaciğer dışı ana safra yoluna, sonra ise diyafram yolu ile göğüs boşluğuna ya da karın zarına açılabilmektedirler. Safra yoluna açılan hidatik kist sarılığa sebep olmakta, karın zarına açılan hidatik kist ise alerjik şoka ve son olarak, iltihaplanan hidatik kist de karaciğer apsesine sebep olmaktadır. Bu kistlerin cerrahi olarak kistin boşaltılması, çıkarılması veya kist boşluğunun küçültülmesi şeklinde tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Kistik Karaciğer Tümörleri

Kistadenom: bu iyi huylu karaciğer tümörleri kadın hastalarda görülmektedir.

Kistadenokarsinom: karaciğerin kötü huylu veya habis tümörleri olan kistadenokarsinom, kadın ve erkek hastalarda eşit olarak görülmektedir. Bu hastaların çoğunda bir belirti görülmezken, bazen karında şişkinlik, bulantı ve dolgunluk hissi yaratabilmektedir.
" } ] }