{ "title": "Karaciğer", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karaciger.jpg", "date": "21.01.2024 15:50:48", "author": "ömür patat", "article": [ { "article": "
Karaciğer karın bölgesinde sağ üst köşede bulunup vücut için çok önemli fonksiyonları olan bir iç organdır. İnsan için hayati önem taşımaktadır. Tahmini olarak ağırlığı 1300-1600 gr kadardır. Renk olarak da genel itibariyle kahverengi tonunda kırmızı renktir. Lastik kıvamında olup şekil olarak 3 yüze benzeyen piramit gibidir. İç organ olduğu için kaburgaların altındadır. Sağlık açısından normal olan insanlarda göğüs boşluğu altında el ile hissedilebilmektedir.

Karaciğer vücuttaki yerleşimi sağ üst bölümdedir. Karaciğer organının dört parçası bulunmaktadır. Karaciğere iki yönlü kan sağlanmaktadır. Portalven adı verilen kapı toplardamarı mide ve dalak tarafından getirdiği pis kanı sol laba taşır ve hepatik arter adı verilen karaciğer atar damarı ise temiz kan getirmesiyle de bu kan sağ loba gitmektedir. Bu iki taraftan hem temiz ve hem de pis kan birleşerek karaciğere girmelerine rağmen karışmadan bu loblar sayesinde ayrılmaktadırlar. Sağ kan ve sol kan şeklinde loblara giderler. Kan ise karaciğeri karaciğer toplardamarı sayesinde terk ederler. Bu küçük kan damarları (Temiz ve pis) birleşerek sinüzoit adı verilen kılcal damarları oluştururlar. Karaciğerde kan depolanması işlemi ise kan basıncındaki az da olsa artış neticesinde 400 ml kadar kan depolanmaktadır. Karaciğere kan deposu desek yanlış olmaz. Yaralı birinin kan kaybı yaşaması halinde karaciğerin sinüzoitler normal olan kan dolaşımına akarlar. Safra kesesi ve safra kesesinin görevini yapabilmesi için çok önem arz eden karaciğer, safra kesesinde de kan depolama işlemine yardımcı olarak işlevini devam ettirmesini sağlar. Safra kesesinde bulunan safra tuzları bağırsaklarda bulunan yağların küçük parçalar haline ayrılmasını ve sindirme sonucu yağların emilmesini sağlarlar. Safra tuzlarının olmaması halinde yarıya yakın kısmı emilmeyip dışarı atılır. Olası böyle bir durumda besin kaybı yaşanır ve yağda erimekte olan vitaminlerin emilme işlemi de bozulmuş olmaktadır. Bu sebepten A, D, E vitaminleri vücut içerisinde depolanmaktadır. K vitamininin depolanması sağlanamadığından kan pıhtılaşması bozuklukları meydana gelmektedir. Safra tuz oranı karaciğer tarafından sürekli kontrol edilmektedir.

Karaciğerin görevleri

Karaciğerde karbonhidrat metabolizması: Karaciğer kan şekeri seviyesinin normal olmasını sağlamakla büyük bir role sahiptir. Vücutta bulunan fazla şekeri depolayarak bu şekilde kan seviyesini bu şekilde ayarlar.

Karaciğerde yağ metabolizması: karbonhidrat ve protein besinlerinin yağ dönüştürülmesi ve bu yağların yakılması ile de büyük bir enerji elde edilmesine yardımcı olur.

Karaciğerde protein metabolizması: karaciğerin burada üstlendiği görevi bitecek olursa vücut buna çok dayanamaz. Amonyak birikimi vücutta kötü sonuçlara neden olur ve ölümle biter. Kan plazması proteinlerin azalması durumunda karaciğer hücrelerinin çok hızlı şekilde çoğalmasına ve bu sonuçla karaciğerin büyümesine neden olmaktadır.

Karaciğer hastalıkları

İnsanın iç organlarından en büyüğü olan karaciğer uyguladığı birçok görev sayesinde insan hayatının devam etmesinde büyük bir öneme sahiptir. Karaciğerde olabilecek bir rahatsızlık halinde birçok organda görevini yapamayacağı için vücutta denge bozulur ve birçok rahatsızlığa sebep olur. Karaciğerde hücre birikmesi: Karaciğerde oluşabilecek herhangi bir rahatsızlıkta kan kanserine neden olacak hücre birikmesi meydana gelir. Bu durum devamında birçok rahatsızlığı beraberinde getirir ve vücudun dengesinin bozulmasına sebep olur.

Karaciğerde safra sistemi: Safra kesesinde oluşacak rahatsızlıklarda da safra tümörü, safra yolu taşları ve safra iltihapları gibi hastalıklar meydana gelir.

Karaciğer damar hastalıkları: bu durum kalp yetmezliğine bağlı olarak karaciğer içinde kan göllenmesi, karaciğer toplardamarlarının tıkanması ve iltihaplarıdır.

Karaciğer tümör: Diğer durumlarda olduğu bunlarda da iyi ve kötü huylu olarak tümörler ikiye ayrılırlar. İyi huylu çok azdır ve kötü huyluları da genel olarak kanserlerdir.

Karaciğer dediğimiz zaman insan vücudu için çok önemli organdır. İşlevini yapamadığı durumlarda tüm organları tehdit eder. Burada meydana gelebilecek hastalıklar ciddi boyutlara gitmekle beraber tedavi edilmediği durumlarda sonucu ölümle sonuçlanmaktadır. Siroz hastalığına yakalan insanlar geç kalınması halinde çok fazla yaşamadan hayatlarını kaybederler. Karaciğerin sağlıklı yaşaması için genel olarak yağlı yemek ve içeceklere çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Alkol tüketimi de direk olarak karaciğeri etkilemektedir. Karaciğerde olası rahatsızlıklarda direk olarak doktora gidilmesi gerekmektedir. Erken teşhis ve tedavisi bu organ için çok önemlidir. Vücut için en önemli organ olan karaciğer insan hayatı için çok önemli görevler üstlenmesiyle insanın yaşamını devam ettirmesini sağlamaktadır. Herhangi bir hastalık durumunda da tüm organları aksatmakta ve insan hayatı için çok tehlikeli olabilmektedir.
" } ] }