{ "title": "Karaciğer Yetmezliği Tedavisi", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karaciger-yetmezligi-tedavisi.jpg", "date": "20.01.2024 20:56:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Karaciğer yetmezliği tedavisi, karaciğer yetmezliğine neden olan hastalıkların en fazla görülenleri siroz, hepatit ve karaciğer yağlanmasıdır. Bu hastalıklar için birbirinden farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Ancak öncelikli olarak karaciğer yetmezliğinin giderilmesine destek olacak beslenme düzeninin sağlanması, sağlıklı bir diyet listesi oluşturulması gerekir. Karaciğer yetmezliğini oluşturan en önemli etken alkol kullanımıdır. Bu nedenle alkolden uzak kalınması oldukça önemlidir. Kadınların karaciğeri erkeklerle kıyaslandığında daha hassas yapıdadır. Bu nedenle daha fazla hasar görür. Karaciğer hastalıklarının oluşma nedenleri arasında, karaciğerde biriken bakır ve demir yer alır. Karaciğer normalde kendini hızlı bir şekilde yenileyen bir organdır. Ancak karaciğerin kendini yenilemesine fırsat verilmelidir. Karaciğerdeki hasarın geri dönüşümsüz bir hale gelmesine izin verilmeden, karaciğeri destekleyecek tedbirler alınmalıdır.

Karaciğer yetmezliği tedavisinde nelere dikkat edilmelidir?

Öncelikle hastaların alkol kullanımını bırakması gerekir. Alkol hem karaciğer yetmezliğine neden olur hem de ortaya çıkan hasarı arttırır. Alkol kullanan kişilerin mutlaka belirli bir süre karaciğerinin kendini toplamasına fırsat vermelidir. Bunun dışında yağ, krema, kaymak, mayonez gibi yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Fast food beslenmeden kaçınılmalıdır. Kuyruk yağı, tereyağı, margarin gibi katı yağlar diyet listesinden çıkarılmalıdır. Beyaz et her zaman kırmızı ete tercih edilmelidir. Kızartma yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Beslenmede protein değeri yüksek yiyecekler yer almalıdır. Yemekler az ve sık şekilde düzenlenmelidir. Özellikle karaciğer yağlanması olan kişilerin fazla kilolarından kurtulmasını sağlayacak egzersiz ihmal edilmemeli, sağlıklı bir diyet uygulanmalıdır. Lif oranı yüksek besinler tüketilmeli, gerekirse doktorun önerisiyle vitamin takviyesi yapılmalıdır. Karaciğere iyi gelecek enginar, kereviz gibi yiyecekler daha fazla tüketilmelidir.

Karaciğer yetmezliğinin altında yatan nedenler farklı olabileceğinden, öncelikle bunların tedavisine uyulmalıdır. Doktor kontrolü ihmal edilmemeli, tıbbi tedaviler özenle uygulanmalıdır. Tedavi karaciğerin durumuna, hastalığın derecesine, karaciğerin işlevlerinin ne kadarlık bölümünü yerine getirebildiğine göre belirlenir. Hastalara genellikle 2000-2500 kalorilik bir diyet menüsü belirlenir, protein ağırlıklı beslenmeleri, K ve C vitamini desteği sağlanır. Karaciğeri koruyacak ilaçlarla, vücutta su toplanmasını engelleyecek ilaçlar kullanılabilir. Öncelik her zaman karaciğerin görevlerini yerine getirebilecek düzeye getirilmesi, kişinin yaşam kalitesinin yükseltilmesidir. Çünkü zamanında müdhale edilmediği takdirde, hastalarda karaciğer nakline gidecek bir süreç yaşanabilir.
" } ] }