{ "title": "Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Bitkiler", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karaciger-yaglanmasina-iyi-gelen-bitkiler.jpg", "date": "19.01.2024 05:25:03", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Karaciğer yağlanmasına iyi gelen bitkiler, Karaciğer yağlanması karaciğerde normalden fazla yağ birikimi nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği takdirde zamanla çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yol açabileceği en ciddi rahatsızlık sirozdur. Sigara, aşırı alkol tüketimi, fazla kilo, düzensiz beslenme, şeker hastalığı ve kolesterol karaciğer yağlanması riskini arttıran faktörler arasındadır. Karaciğer yağlanması başlangıç aşamasında teşhis edilirse tedavi süreci daha kolay olur. Ancak yağlanma da ortaya çıkan belirtiler uzun yıllar hissedilemeyebilir. Karaciğer yağlanması yaşam tarzında yapılacak değişimler, düzenli beslenme, egzersiz ve ilaç kullanımı ile kontrol altına alınabileceği gibi bazı şifalı bitkiler ile de kontrol altına alınabilir.

Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Bitkiler

Limon: Karaciğer yağlanmasına iyi gelen bitkilerden biri limondur. C vitamini bakımından zengin içeriğe sahip olan limon antioksidan bakımından da zengindir. İçeriği nedeniyle karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur. Karaciğer yağlanması için 1 su bardağı suyun içine yarım limon sıkılarak günde 3 defa düzenli olarak içilir. Ayrıca cam bir kavanozun içine 3-4 tane limon dilimlenerek eklenerek suyu düzenli olarak içilir.

Karahindiba: Karahindiba karaciğer yağlanmasını tedavi eden diğer bir bitkidir. Karaciğeri yağlardan arındırır ve fonksiyonlarını düzenler. Ayrıca alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasını da tedavi edici özelliği vardır.

Kurutulmuş 1 tatlı kaşığı karahindiba 1 bardak sıcak suyun içine eklenir. 10 dakika kadar demlenir. İçine 1 tatlı kaşığı bal ilave edilerek 15 gün boyunca günde iki defa içilir. Aynı zamanda karahindiba salatalara da eklenerek tüketilebilir.

Yeşil Çay: Yeşil çay alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasını tedavi eden bitkilerden biridir. Yeşil çay karaciğerde yağ birikimini engelleyici özelliğe sahiptir ve karaciğer fonksiyonlarını düzenler. Yeşil çay karaciğer yağlanmasına karşı günde 3 fincan içilebilir.

Papatya: Yapılan araştırmalara göre papatya meyvesi ve tohumu karaciğer yağlanmasına karşı iyi gelmektedir. Karaciğere zarar veren yağları yakmaya yardımcı olur. 6 adet kurutulmuş papatya tohumu ezilerek 1 adet limon suyu ile karıştırılır. Karışım 1 ay boyunca günde 2 defa içilir.

Elma Sirkesi: Karaciğer yağlanması için elma sirkesi de faydalıdır. Karaciğer etrafında toplanan yağları yakıcı özelliği vardır. Karaciğerin daha düzenli çalışmasını sağlar. 1 bardak ılık suyun içine yeteri kadar elma sirkesi ve bir tatlı kaşığı bal eklenerek karıştırılır. Karışım yemeklerden önce günde iki defa içilir.

Enginar: Karaciğeri temizleyici özelliği olan enginar, karaciğeri toksik maddelerden arındırmaya yardımcı olur. Enginar taze olarak tüketilmelidir.

Limon ve Maydanoz: Karaciğer yağlanması için yarım bağ maydanoz sapları ile robottan geçirilir. Üzerine 1 tane limon suyu eklenip karıştırılır. Hazır hale gelen karışım sabahları kahvaltıdan önce aç karnına içilir. Kür aralıksız 2 hafta boyunca uygulandıktan sonra 7 gün ara verilir ve 2 hafta daha devam edilir. Daha sonra küre 6 ay ara verilir.
" } ] }