{ "title": "Karaciğer Yağlanması İlaçları", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karaciger-yaglanmasi-ilaclari.jpg", "date": "21.01.2024 07:05:10", "author": "RESMİYE KAYSI", "article": [ { "article": "Karaciğer yağlanması ilaçları kullanılmasına rağmen kesin bir çözüm değildir. İlaçlar ile hastalığın gerilediği görülmektedir. Fakat kesin çözüm yaşam şeklinizin, beslenme ve spor yapma alışkanlığı kazanmaktır. Toplumda her 5 kişiden birinde görülen karaciğer yağlanması kadın ve erkeklerde eşit oranda rastlanmaktadır. Karaciğer hücrelerinde aşırı yağın birikmesi ile oluşan karaciğer yağlanması siroz gibi ciddi bir hastalığa yol açabilmektedir. Hızlı kilo kaybı, obezite, alkol ve yetersiz beslenme karaciğer yağlanmasına neden olmaktadır. Başlangıçta hiçbir belirti göstermeyen bu hastalık ileriki safhalarda karaciğer ve diğer organlara baskı yaparak ağrı hissi duyulabilir. Başlıca belirtileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, kilo kaybı, vücut ve nefes kokusu, güçsüzlük, zihin karışıklığı, şişkinlik, hazımsızlık, hemoroid, vücut ısısının yükselmesi, ciltte kızarıklık, kaşıntı, gözlerin kızarması ve hafıza zayıflığı gibi belirtiler yer alır.

Alkole bağlı olan karaciğer yağlanmasında hemen alkol bırakılmalıdır. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının nedenleri ise obezite, şeker hastalığı, ileri yaşlarda olmak, hipertansiyon, kolesterol, hızlı kilo kaybı, yetersiz beslenme, mide bypass ameliyatı, kullanılan bazı ilaçlar ve kimyasal ilaçlardır. Karaciğer yağlanmasının tanısı kan testi ve karaciğerdeki bazı enzimlerin ölçüldüğü diğer testlerle konulmaktadır. Karaciğer CT taraması, ultrason ya da MR yapılarak detaylı bir tarama yapılabilir. Çok sık kullanılan bir yöntem olmamasına rağmen tüm bu testlerde istenilen sonuçların elde edilememesi üzerine doktor karaciğer biyopsisi de isteyerek tanı konulabilir. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasında ile öncelikle fazla kiloların verilmesi gereklidir. Düzenli bir beslenme şekli oluşturulur ve kişinin spor yapma alışkanlığı kazanması sağlanır. Korunmak için ise kızarmış yağlı yemekler, hamur işleri, tatlılar yerine sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmeli, tahıl tüketilmelidir.

Alkol dışı karaciğer yağlanmaların da wilson hastalığı, aşırı A vitamini tüketimi, gebelik, kortizon içeren ilaçlar, diltiazem, tamoksifen, amiodaron gibi ilaçların kullanımı da bu hastalığa neden olmaktadır. İlk başlarda çok fazla belirti vermeyen bu hastalıkta karnın sağ üst köşesinde şişkinlik hissi duyulmaktadır. Kan tahlili ve ultrason yapılarak teşhis konulan bu hastalıkta alkolün bırakılması oldukça önemlidir. Kullanılan ilaçlar kesin tedavi etmemekle birlikte Sağlık Bakanlığı'nın da bu konuda ruhsatı bulunmamaktadır. İlaç tedavisi ile hasatlık gerileyebilmektedir ancak kesin çözümü yoktur. Bu nedenle sağlıklı beslenmek, kilo vermek, alkolü bırakmak ve yürüyüş yapmak oldukça faydalıdır. Ayrıca yağ tüketiminin de azaltılması gereklidir.
" } ] }