{ "title": "Karaciğer Yağlanması Diyeti", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karaciger-yaglanmasi-diyeti.jpg", "date": "19.01.2024 21:08:08", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Karaciğer yağlanması diyeti, karaciğer hücrelerinde anormal şekilde yağ toplanmasıyla yaşanan bu sorun, toplumda kadın erkek herkesi etkileyebilir. Sağlıklı kişilerin karaciğer hücrelerinde yağ oranı az olduğundan, sorun yaşanmaz. Karaciğerdeki yağlanmayla birlikte kişilerde yapısal ve fonksiyonel sorunlar yaşanmaya başlar. Bu soruna neden olan etkenlerin başında obezite, şeker hastalığı, Wilson hastalığı, damar yoluyla uzun süre beslenme, A vitamininin fazla alınması, bazı ilaçların kullanımı, gebelik ve gastrik bypass gibi bazı operasyonlar gelir. Karaciğer yağlanmasının tedavisinde hastanın yaşam tarzı değişikliğine gitmesi, egzersiz yapması ve karaciğer yağlanması diyeti uygulayarak, yağ miktarını azaltması gerekir. Uygulana bir diyet sırasında kişilerin aşırı kilo vermiş olması da karaciğer yağlanmasını nedeni olabilir. Bu yüzden obezite sorunu olan kişilerin hızlı kilo vermekten kaçınması tavsiye edilir.

Karaciğer yağlanması diyeti nasıl uygulanmalı?

Öncelikle hastaların hayvansal yağlardan, yağlı etlerden, sakatat, tavuk derisi gibi besinlerden kaçınması gerekir. Bunların yerine sebze ve meyve ağırlıklı, lifli besinler ve beyaz et tüketilmelidir. Diyet sırasında yapılacak egzersizde insülin direncinin kırılmasında hastalara faydalı olacaktır. Haftada 4 gün tempolu yürüyüş yapılması önerilir. Diyet sırasında serbest olan ve yasak olan besinleri değerlendirirsek;

Karaciğer yağlanması diyetinde serbest besinler
Karaciğer yağlanması diyetinde tüketilmemesi gereken besinler
Karaciğer yağlanması diyetinde örnek yemek listesi

Sabah kahvaltısı: 1-2 kibrit kutusu kadar beyaz peynir ya da kaşar peyniri, 1 su bardağı şekerli süt, bal, reçel ya da marmelat.

Öğle yemeği: 1 porsiyon az yağlı çorba, 1 porsiyon pirinç pilavı, 2-3 adet ızgara köfte ya da 3 köfte kadar haşlanmış et türü, meyve, yoğurt ve ekmek.

Akşam yemeği: bu öğünde de öğle yemeğinin aynısı yenebilir.

Diyet sırasında pişirilen yemeklerde soya yağı, mısır özü yağı, Ayçiçek yağı kullanılmalıdır. Diyet sırasında serbest olan besinler bulantı ve kusmaya neden olursa, miktarları azaltılmalıdır. Diyette serbest olan besinlerin arasından hastalar diledikleri seçerek tüketebilir.
" } ] }