{ "title": "Karaciğer Safra Kesesi", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karaciger-safra-kesesi.jpg", "date": "21.01.2024 08:59:15", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Karaciğer safra kesesi, Karaciğerin de safra kesesinin de vücutta üstlendiği birtakım görevler vardır. Karaciğerin görevleri vücut için çok fazladır. Örneğin sindirim sisteminden gelen faydalı molekülleri kan vasıtası ile diğer hücrelere göndermek ya da faydasız molekülleri böbreklere transfer etmek. Bunlar gibi saymakla bitiremeyeceğimiz birçok faydası bulunmaktadır. Safra kesesinin görevi ise karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolamaktır. Çoğu kez açlık yaşanması durumunda safra kesesinde biriken safra, burada konsantre edilerek saklanmaktadır. Sindirim olayı gerçekleştiği esnada ise safra kesesi kasılarak içerisindeki safrayı bağırsaklarımıza boşaltır ve bu sayede yağlı maddelerin emilimi gerçekleşir. Yani safra kesesi karaciğerin başladığı işi bitirir. Birbirini tamamlayan organlardır diyebiliriz.

Birçok karaciğer rahatsızlığı vardır Bunlardan bir tanesi de safra kesesi iltihabı ve safra kesesi taşıdır.

Safra Kesesi İltihabı

Çoğu kez safra yollarının safra taşı denen taşla kapanması neticesinde meydana gelmektedir. Tıp dünyasında kolesistitdir. Safra kesesinin iltihaplanması neticesinde safra kesesinin yapısı büzülmektedir. Bu büzülmeden dolayı uygulaması gereken görevleri yerine getirememektedir. Çoğu kez 40 yaş ve üzerinde olan fazla kilo problemi olan bayanlarda görülmektedir.

Safra Kesesi Taşı

Safra kesesi taşları safra kesesinin içerisinde depolanan sıvı içerisinde kimi maddelerin çökerek sert bir yapı alması neticesinde meydana gelmektedir. Safra kesesi taşları kolesterol taşları ve pigment taşları olarak iki gruba ayrılmaktadır. Kolesterol taşları dediğimiz taşlar genel olarak sarı ve yeşil renktedir. Pigment taşları olarak bilinen safra kesesi taşları ise küçük yapıda ve koyu bir renge sahiptir.

Karaciğerin en ciddi görevi, vücuda giren besinleri parçalamak ve kanı temizlemektir. Bu sebeple bazı yiyecekleri tüketen yani kahve içen, kola içen, hayvansal gıda tüketen ve işlenmiş gıdalarla beslenen bireylerde karaciğerde kirlenme oluşur. Karaciğer kanı temizlerken safra adı verilen bir sıvı meydana gelmektedir. Oluşan bu sıvı safra kesesinde depo edilir ve yiyeceklerin daha rahat hazmedilebilmesi için mideye gönderilmektedir. Tükettiğimiz yiyeceklerin hazmı zor hale gelince karaciğerde yağ oluşumları başlar. Bu birikinti ilk olarak safra kanallarını doldurur. Aynı zamanda safra kesesinde birikmeye doğru gider. Bu yağ birikintisi artıp da karaciğer kanallarını tıkayınca karaciğer üstüne düşen görevi yapamaz duruma gelir. Bu yağ tabakaları safra kesesinde de biriktiğinde iltihaplı bir ağrı oluşur. Bireyin bu taşlardan kurtulma ihtimali yoktur. Yalnızca safra kesesinde birikip de ağrı hissi yapmaya başlayınca o bireyin safra kesesi alınmaktadır. İşte safra kesesinde ve karaciğerde toplanan birikintilere safra taşı denir.

Safra kesesi ve karaciğer yollarının tıkanması sonucunda karaciğer işlemini düzgün yapamayınca bedenin dengesi alt üst olmaktadır. Özellikle mide sıkıntıları ve bağırsak sorunları karaciğerimizden kaynaklanmaktadır. Karaciğer sinir sistemine sahip değildir. Karaciğerin sinir sistemi yapısı bir hayli yüzeydedir. Bu sebeple de karaciğerin ağrı ile rahatsızlığını sinyal vermesi ancak karaciğer tümden çöktüğü durumda olur. Bu sürece karaciğer kirlenmesi denmektedir. Vücutta hiçbir sıkıntı yoktur ki karaciğer sebepli olmasın. Karaciğerin kirlenmesi neticesinde ortaya çıkan belirtiler şu şekildedir:
Bunlar gibi sayabileceğimiz birçok belirti ortaya çıkar Daha doğrusu karaciğer iflas ettiği için görevini yürütemez hale gelir ve tüm bedeni az ya da çok ağır biçimde etkiler. Karaciğerin bu hale gelmesinin de en önemli sebebi yukarıda da belirttiğimiz gibi safra kesesinde ve yollarında taş ve birikintilerin oluşmasıdır.
" } ] }