{ "title": "Karaciğer Ne Tarafta", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karaciger-ne-tarfta.jpg", "date": "21.01.2024 14:26:07", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Karaciğer Ne Tarafta, karaciğer, diyaframın hemen altında sağ tarafta, yaklaşık olarak 2 kilo ağırlığındadır. Koyu kırmızı renkte olup yumuşak bir organdır. Hayatını Sürdürmek için gerekli olan birden çok kimyasal bu organda ortaya çıkar. Vücudumuzun en büyük organıdır.

Karaciğerin Görevleri

Karaciğer, yiyeceklerin sindirilmesine ve kanın zararlı maddelerden temizlenmesine yardımcı olan son derece önemli ve büyük bir organdır. Yetişkin bir insanda uzunluğu 30 cm, ağırlığı 1,5-2 kiloyu bulur. Göğüs ve karın boşluklarını birbirinden ayıran diyaframın hemen altında sağdan sola doğru uzanır ve midenin hemen altındaki onikiparmak bağırsağına açılır. Kahverengiye yakın koyu kırmızı bir renkte olup, pürüzsüz ve kaygan yüzeyli bir kütledir ve binlerce adacık oluşturacak şekilde bir araya gelmiş hücre kümelerinden oluşmaktadır. Çevrelerini saran kılcal damarlar yardımıyla bol kanla beslenen bu hücreler safra ya da öd denen solgun renkte, acımsı bir akışkan sıvı salgılar. Her hücrenin ortasında bu salgının aktığı bir kanalcık vardır. Tüm kanallardan gelen safra kanalcıkları birleşip karaciğer kanalları denen ek olarak kalın 2 kanal oluşturur. Daha sonra bu 2 kanal birleşip safra salgısının sonradan kullanılmak üzere depolandığı safra kesesine ulaşır. Bu küçük kese organın alt yüzünde, 2 karaciğerin arasındaki çukura yerleşmiştir. Safra kesesi, içinde birikmiş olan safrayı her öğün yemekten sonra ana safra kanalı yardımıyla onikiparmak bağırsağına boşaltır. Burada, mideden ince bağırsağa geçen yiyeceklerle karışan safra özellikle yağların sindirimine yardımcı olur.

Karaciğerin çok önemli bir görevi de şekerin vücutta kullanılmasını sağlamaktır. Gerçekten de yiyeceklerle vücuda giren şeker ve nişastalar glikoza dönüştürülüp, ihtiyaç olduğunda kullanılmak üzere karaciğerde depolanır. Kesilen bir damardan akan kanın pıhtılaşmasını sağlayan fibrinojen maddesi de yine karaciğerde üretilir. Bunlar dışında karaciğer, kandaki yararlı ve zararlı maddelerin değerlendirilip vücuttan atılmak üzere seçilip ayrıştırıldığı organımızdır. Mide ve bağırsaklardaki metabolizma ürünlerini toplayan kan, kapı toplardamarı yardımıyla doğrudan karaciğere geçer. Bir yandan kandaki alkol, zehirli maddeler ve işe yaramayan atıklar ayrılarak vücudumuzda zararsız hale getirilirken, bir yandan da besin maddeleri seçilerek alınıp yabancı maddelere dönüştürülerek ya depolanır ya da kullanılmak üzere tekrar kan dolaşımına verilir. Mesela vitaminler ve demir buna benzer mineral tuzları hep karaciğerde depolanmaktadır. Bunun dışında, yaşlanmış alyuvarları parçalamak da karaciğerin görevlerinden biridir. Görüldüğü gibi karaciğer vücudun en fazla çalışan organlarından biridir. Karaciğer olmadan insanın yaşaması imkânsızdır ama bu organın büyük bir kısmının görevini yapamayacak durumda olması mutlaka hayatı tehlikeye atmaz.
" } ] }