{ "title": "Karaciğer Nakli Sonrası Yaşam Süresi", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karaciger-nakli-sonrasi.jpg", "date": "21.01.2024 06:52:18", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Karaciğer nakli sonrası yaşam süresi, karaciğer nakli yapıldıktan sonra bir yıllık sağ kalım süresi nakilden önce evinde yaşayan kişilerde %90 oranındayken, nakilden önce hastanede yatan durumu kritik olan hastalardaki oran %60 kadardır. Hastalarda 5 yıllık sağ kalım oranı %80 kadardır. Günümüzde daha iyi immunsupresan ilaçların kullanılmaya başlaması ve bu alandaki tecrübenin artmasıyla, karaciğer nakli sonrası yaşam süresi daha uzamaktadır. Hastaların nakilden sonraki tedavi planına uyması, naklin başarısını yükselterek, yaşam süresini uzatmaktadır.

Çoğunlukla nakilden sonra bir yıl içinde hastanın ateşlenmesi halinde, hemen hastaneye yatırılması gerekir. Kusma yüzünden bağışıklık baskılayıcı ilaçları kullanamayan hastalarda, hastaneye yatırılmalıdır. Bir yılın ardından ortaya çıkan ateş yüzünden ilk olarak hastalara hastaneye yatırılmadan önce tedavi uygulanır. Verilen ilaçların dozu hastaya göre düzenlenir. İlaçlar ilk bir yıldan sonra daha düşük miktarda ilaç kullanılır.

Karaciğer nakli sonrası yaşam süresini etkileyecek komplikasyonlar nelerdir?

T tüp yerinin enfeksiyonu: Safrayı vücut dışına alma görevini gören tüpler, her hastaya takılmaz. Anca takılan hastaların bir kısmında tüpün girdiği yer mikrop kapabilir. Bu durumda bölgede yanma, kızarıklık meydana gelir. Bu durumda hastalardaki tüp çıkarılmalıdır.

Safra kaçağı: Safra kanallarından dışarı kaçan safra nedeniyle hastada bulantı, karnın sağ tarafında ağrı, ateş gibi etkiler olabilir.

T tüpün çıkması: Tüple cilt arasındaki dikişin kopmasıyla, tüpün dışarıdaki kısmının uzamasıyla ortaya çıkar. Bu durumda hastaya müdahale edilmelidir.

Safra stenozu: Safra kanalındaki daralma yüzünden safra vücuda geri döner. Bu durumda hastaların cildinde sarılık gelişir.

Enfeksiyonlar: Hastalarda kullanılan bağışıklık baskılayıcı ilaçlar nedeniyle enfeksiyonlar olabilir. İlaçların vücudun karaciğeri reddetmemesi için kullanılması gerekse de vücutta savunma sistemini de bozmaktadır. Bu nedenle hastaların en fazla görülen enfeksiyonlara uygun ilaç kullanması gerekir. Bu enfeksiyonlar arasında en fazla görülenleri ise herpes zoster virüsü, herpes, simplex virüsleri, mantar enfeksiyonları, bakteri enfeksiyonları, Sitomegalovirüs (CMV) ve diğer enfeksiyon türleridir. Bunun yanında hastaların yaşam kalitesini etkileyebilecek şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların da takibi yapılmalıdır.

Karaciğer nakli sonrası yaşam süresi, başarılı bir nakil yapılmasına, hastanın vücudunun yeni karaciğeri reddetmemesine, nakilden sonra kontrollerin ihmal edilmeden yapılmasına, ortaya çıkabilecek komplikasyonlara kısa sürede müdahale edilmesine, bağışıklık baskılayıcı ilaçların verilen doza uygun şekilde kullanılmasına ve diğer etkenlere göre farklılık göstermektedir. Ancak giderek karaciğer naklindeki tecrübenin artması, kullanılan ilaçların yenilenmesi gibi unsurlar hastaların yaşam süresine ciddi derecede etki etmekte, hastaların uzun yıllar sağlıklı yaşamasına neden olmaktadır.
" } ] }