{ "title": "Karaciğer Koruma Diyeti", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karaciger-koruma-diyeti.jpg", "date": "20.01.2024 03:08:56", "author": "Soner Bahşi", "article": [ { "article": "Karaciğer Koruma Diyeti, Karaciğerde meydana gelecek herhangi bir rahatsız edici unsur bizim günlük yaşantımızı sekteye uğratır. İnsan sağlıklı olduğu zamanlarda yaşamın bir anlamı vardır ve ancak sağlıklı olduğu zamanlarda verimli olabilir. Bu nedenle sağlığımızı elden kaybetmeden önce kendimize dikkat etmeli gerek beslenmemiz gerek hareket etme alışkanlıklarımız ve hijyen konusundaki hassasiyetimizle kendimizi hastalıklara karşı koruyabiliriz. Bazı hastalıklar en ufak bir tehdit unsuruyla ortaya çıkabilirken, bazıları uzun bir sürede kendini gösterir. Karaciğer de bu uzun süreli bakımı gerektiren bir organımızdır. Karaciğerin vücudu arındırma ve vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlama özelliği vardır. Bu konuda karaciğere dost besinlerle beslenmek, zarar veren yiyeceklerden ve içeceklerden uzak kalarak kendimizi ve karaciğerimizi koruma altına alabiliriz. Sebze ve meyveler sindirimi kolay olmakla beraber iç organlarımızı da fazla yormayan, en önemli besin maddeleridir. Doğal ortamlarda ve hormonsuz olanlarına mümkün olduğunca tercih etmeniz gerekmektedir.

Özellikle maydanoz, sarımsak, brokoli, lahana, bal kabağı, domates bu değerli sebzelerdendir. Sarımsak, limon, maydanozu karıştırarak karaciğerinize bir bakım kürü yapmanız da oldukça faydalı olacaktır. Yarım limonu, rendelenmiş iki diş sarımsak ve ezilmiş maydanoz yapraklarıyla karıştırıp, bir fincan doğal zeytinyağı karışımı mucizevi bir bakım kürüdür. Ayrıca doğal olması yönüyle vücudunuzda hiçbir yan etki yapmaz. Bunların dışında çok yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan, aşırı tuz ve şeker kullanımından uzak durmalı, baharatları azaltmalısınız. Örneğin çorba, sebze yemekleri, meyve ve sebzeleri bolca tüketmelisiniz. Et olarak yağsız eti tercih etmeli, özellikle omega 3 yönünden zengin olan balık etini bolca tüketmelisiniz. Bir başka önemli husus ise; asitli içeceklerden çok sıcak ve çok soğuk içeceklerden uzak durmalı, kimyasallarla korunan meyve suları yerine evdeki meyvelerden yapacağınız taze sıkılmış meyve sularını tercih etmelisiniz. Çok fazla kahve tüketiyorsanız, kahve içme alışkanlığınızı da bırakmasanız da azaltmanız gerekecektir. Bunun yerine aromalı, bitkisel çaylar yapabilir, çaylarınızı bal ve pekmezle tatlandırabilirsiniz. Bu sayede hem daha doğal beslenmiş olur hem de vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerji alımını sağlayabilirsiniz. Diyet listenizde yiyecekleriniz ve yemeyecekleriniz yanında eklenmesi gereken bir başka önemli şey ise spordur.

Hareket ederek karaciğerde yağlanma oluşumunu da engelleyebilirsiniz. Alkol, sigara ve kafein ağırlıklı şeyler kullanmak yerine size keyif verecek meyve salataları ve çerezlerle listenize küçük atıştırmalıklar ekleyebilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam iyi ve dengeli beslenmekle mümkündür. Stresli bir yaşam ne yazık ki hastalıklara davetiye çıkarmaktır. Beyin vücuda sürekli olumsuz sinyaller gönderdiğinde vücut bir süre sonra hastalıklarla savaşamaz hale gelir. Bu nedenle huzurlu, temiz havayı içinize çekebileceğiniz, sizi motive edecek mekanları bolca tercih etmeli, sevdiklerinizle keyifli zaman geçirerek stresten ve olumsuzluklardan uzaklaşmalısınız. Negatif düşüncelerden uzak kalmak hem zihninizi hem de vücudunuzu dinlendirecektir. Fizyolojik ihtiyaçlar kadar psikolojik ihtiyaçlarınız da vücudunuzun ayakta kalması için son derece önemlidir.
" } ] }