{ "title": "Karaciğer Koması", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karaciger-komasi.jpg", "date": "21.01.2024 15:43:13", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "

Karaciğer koması, Ağır karaciğer hastalıklarında kendini göstermeye başlayan sinir sistemi bozukluğu, bilinç bozukluğu ve hafif titreme ile özdeşleşen belirtilerdir. Karaciğer komasına yol açan en öncelikli faktör kanda artış gösteren ve karaciğerin görevini yapamamasından dolayı denetiminden kaçan azotlu maddelerdir. Özellikle amonyak maddesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Portal damar sistemde basıncın artması, sistem ve vücudumuzun bazı toplardamarları arasındaki bağlantıyı genişletmektedir. Bu bağlantılar portal sistemde karaciğere uğramadan dolaşım sistemine katılmaktadır. Böylece portal damar sistemindeki azotlu maddeler özellikle amonyak kan dolaşımına katılarak beyne kadar ulaşmaktadır. Kandaki amonyak fazlalığı adeta amonyak zehirlenmesi durumu oluşturmaktadır. Bu durumun beynimizde nasıl bir etki bıraktığı bilinmemektedir.

Karaciğer komasının belirtileri nelerdir?

Karaciğer hastalığında, karaciğerin işlevlerini göre memesinden dolayı beyin için hazırladığı bazı maddelerde azalmanın görüldüğü saptanmış olup bununda karaciğer komasını tetiklediği görüşü ortaya çıkmıştır. Karaciğer komasında her ne kadar koma sözcüğü geçse de bu hastalığın tek sonucu koma değildir. Koma, gelişecek olan durumlardan biri ve de en ağırlarındandır. Bilinç kaybı oluşmadan önce çeşitli bozukluklar meydana gelebilir. Hastada komadan önce, unutkanlık, konuşma bozukluğu, sinirli davranışlar, taşkınlıklar ve dengesizlikler oluştuktan sonra komaya girebilir.

Karaciğer komasına giren hastanın nefesi kötü bir kokuya sahiptir. Bu duruma \" fetor hepatikus\" denir. Bu koku amonyak kokusunu andırır. Karaciğer hastalığı ilerledikçe önceleri ruh sağlığı ve dengesi yerinde olan hastanın davranışlarında değişiklikler baş göstermeye başlar. Aşırı keyiflilik ya da ruhsal anlamda çöküntü görülmektedir. Hastada uyuklamalar, zor konuşma, ellerinde titreme ve zihni gidip gelmeye başlar. Bu durumlar uyarıcı niteliğindedir. Koma öncesi belirtiler bunlar olmakla beraber hastaya hemen müdahale edilmesi gerekir. Gerekli tedavi yapılmazsa bu durum derin (Prekoma) komaya dönüşür. Bu durum bilinç bulanıklığı yerini bilinç kaybına bırakır.
" } ] }