{ "title": "Karaciğer Kireçlenmesi", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karaciger-kireclenmesi.jpg", "date": "20.01.2024 08:01:15", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Karaciğer kireçlenmesi tıp dilinde kalsifikasyon denilen bir durumdur. Bu gibi durumlar çeşitli iltihaplı karaciğer hastalıklarının iyileşmesinin ardından ortaya çıkabilmektedir. Herhangi bir tedaviye gerek duymadan çözümlenebilecek olan bu durum için kesin kararı Uzman doktor verebilir. Karaciğerin kapsülünde, parenkiminde ve damar yapısında meydana gelebilen karaciğer kalsifikasyonu %21 ihtimalle başka anomalilerle birlikte de görülebilmektedir. Bu anomalilerin organ malformasyonları ve kromozom anomalileri olduğunu görebilmek mümkündür. Unun yanı sıra iinfeksiyon hastalıkları da bu sorunla birlikte görülen durumlar arasında yer almaktadır.

Karaciğer kireçlenmesi yani karaciğerdeki kalsifikasyonun tanısı ultrasonografik olarak konulabilir. Kalsifikasyonun nerede olduğu neden olduğu konusunda fikir sahibi olunmasına olanak sağlayabilir. Genel olarak baktığımızda ise kalsifikasyon oluşumunun altında yatan sebep patalojiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebepler mekonyum peritonitisti, infeksiyonlar, neoplazik oluşumlar ve damar lezyonları gibi sorunlardır.

Gebelik sırasında geçirilmiş olan bazı infeksiyonlara bağlı olarak fetal karaciğerde kalsifikasyonların görülmesi söz konusu olabilir. Bu infeksiyonlara örnek olarak toksoplazma, varisella zoster, parvovirüs, sifiliz, CMV, herpes simplek ve kızamıkçık gibi rahatsızlıklar gösterilebilir. Ayrıca nadir görülse de karaciğerde bulunan neoplazmlar da kalsifikasyona neden olabilir. Bunlara örnek olarak ise hamartom, hemangiom, teratom gibi noeplastik oluşumlar gösterilebilir. Fetusta ender olarak karşılaşılan sorunlardan biri olan safa taşlarının da gebelik sırasında kalsifikasyon oluşumuna neden olduğunu söyleyebiliriz.
" } ] }