{ "title": "Karaciğer Kanseri Nedir", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karaciger-kanseri-nedir.jpg", "date": "21.01.2024 03:38:17", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Karaciğer Kanseri Nedir, Karaciğer organının kendi dokusundan çıkan kötü huylu tümörlere karaciğer kanseri denilmektedir. Bu kanser türüne diğer kanser türleri içinde yaklaşık %1 oranında rastlanmaktadır ve kadınlarla erkekleri kıyasladığımızda erkeklerde daha fazla yaygındır. Karaciğer kanser türlerinin içide en sık rastlanan tür ise yaklaşık %90 oranında hepatoselüler karsinom'dur. Diğer %10'u ise genellikle karaciğerde yer alan safra yollarında oluşan ve kolanjiyokarsinom adı verilen tümörlerdir. Karaciğerdeki tümörler genellikle vücudun herhangi bir yerindeki organ ya da dokuda bulunan kanserin karaciğere sıçraması sonucu oluşmaktadır.

Karaciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer kanserinin ilk döneminde genellikle herhangi bir belirti görülmemektedir. Bunun yanı sıra, karaciğer kanserinin ilerleyen evrelerinde karında şişlik oluşması, ciltte sararma, karnın üst bölgesinden sırta doğru vuran ağrı, ani kilo kaybı, iştahsızlık, idrarın koyu renkte gelmesi gibi sarılık belirtileri ile kendini göstermektedir ancak, bu belirtiler enfeksiyon gibi başka bir durumdan da kaynaklanabilmektedir.

Karaciğer kanserinden dolayı oluşan karın şişliği ya tümörün büyümesi ile karaciğerin karnın sağ tarafına doğru şişlik yaratması ya da karaciğerin fonksiyonlarını yerine getirememesi sonucunda karın bölgesinde biriken sıvının karında şişlik yapması durumunda oluşmaktadır. Vücut ağırlığının %10'unu kaybetmeye ani kilo kaybı denilmektedir. Bu sebeple de eğer yeme alışkanlığınız aynı ise ve ani kilo kaybı yaşamış iseniz bu, diğer kanserlerin yanı sıra karaciğer kanseri de olabilirsiniz anlamına gelmektedir. Sarılık ise sadece kanserden dolayı oluşan bir hastalık değildir. Ancak, kanser sonucu karaciğerin fonksiyonlarını yerine getirememesinin de belirtisidir.

Karaciğer Kanseri Neden Olur?

Karaciğer kanserine neyin sebep olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak, karaciğer hastalığına sebep oduğu düşünülen ve karaciğer kanseri riskini arttırdığı düşünülen bazı hastalıklar bulunmaktadır. Bunlardan ilki hepatit B ve C virüsüdür. Bu virüsün taşıyıcısı kişiler virüs görüldükten yıllar sonra bile karaciğer kanseri olabilmektedirler. Bundan başka, karaciğer sirozu ile oluşmuş olan yaralar, karaciğer adenomu, yiyeceklerdeki bazı karsinojenik maddeler, bazı ilaçlar ve hemakromatozis gibi metabolik hastalıklar, anabolik steroidlerin alımı, karaciğerde yağlanma görülmesi, sigara kullanılması, içme suyundaki bir zehir olan arsenik, diyabet, aşırı kilolu olma, bağışıklık sisteminin zayıf olması ve bazı doğum kontrol hapları ile alkol de karaciğer kanserine neden olan hastalık ve maddelerdir.

Karaciğer Kanserinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karaciğer tümörünün tedavisinde cerrahi yöntemle tümörlü kısım çıkartılabilmektedir. Ancak, hastaların çoğunda karaciğer kanseri karaciğer sirozu ile gelmektedir ve bu sebeple de ameliyatı kaldırmayabilirler.

" } ] }