{ "title": "Karaciğer Kalsifikasyon Nedir", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karaciger-kalsifikasyon-nedir.jpg", "date": "20.01.2024 03:22:22", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Karaciğer Kalsifikasyon Nedir, karaciğer kalsifikasyonu, karaciğer kapsülünde, damarın yapısında ya da parenkiminde olmak üzere faklı lokalizasyonlarda bulunabilir. Yapılan bir çalışma sonucu başka anomalilerle beraberde görülebildiği belirlenmiştir. Bu anomaliler organ malformasyonları ve kromozom anomalileridir. Ayrıca infeksiyon hastalıkları da karaciğer kalsifikasyonuyla birlikte görülen diğer bir durumdur.

Tanısı: Ultrasonografik olarak karaciğerdeki kalsifikasyonun tanısı konulabilir. Karaciğerdeki kalsifikasyon parenkim içinde, damarın yapısında ya da karaciğer kapsülünde görülebilir. Kalsifikasyonun görüldüğü yer, rahatsızlık hakkında fikir verebilir. Mesela bağırsak delinmesi sonucunda oluşan mekonyum kalsifikasyonu karaciğerin kapsülünde görülürken, parenkimdeki kalsifikasyonlar daha çok patolojik olaylara bağlı olarak gelişmektedir.

Karaciğer Kalsifikasyonlarının Nedenleri: Altında yatan sebep patolojiye bağlı olarak gelişir. Bunlar mekonyum peritonitisti, damar lezyonları, infeksiyonlar ve neoplazik oluşumlar gibi sıkıntılardır.

Mekonyum peritonitiste karaciğerde kapsül boyunca kalsifikasyon görülmesinin dışında karın içi zarında ve bağırsakların arasında yaygın olarak kalsifiye odaklara rastlanır. Ayrıca bağırsak delinmesine bağlı olarak bağırsakta genişlemiş alanlar ve karın içinde sıvı birikmesi olan asit bulgusu da görülebilir. Burada ekojenik bağırsak görüntüsü vardır ve bu durumda kistik fibrozis de akla gelmeli ve gerekli testler yapılmalıdır. Mekonyum peritonitistinde ek olarak gastroşizis, volvulus, bağırsak atrezisi ve Hirschsprung hastalığı gibi patolojik durumlarla da karşılaşmak mümkündür. Gebelikte geçirilen bazı enfeksiyonlar, karaciğerde kalsifikasyonların görülmesine sebep olabilir. Mesela toksoplazma, varisella zoster, kızamıkçık ve sifiliz gibi enfeksiyonlar karaciğer parenkiminde lokalize kalsifiye alanlar oluşturabilir. Karaciğerdeki neoplazmlar nadiren görülürler fakat karaciğerde kalsifikasyona yol açabilirler. Bunlara hemangiom, hamartom, teratom, vb. Neoplastik oluşumlar örnek gösterilebilir. Fetusta nadir olarak görülen safra taşları da karaciğerde kalsifiye görünüm oluşturabilen diğer bir durumdur. Karaciğerin iskemik infarktı da karaciğerde yaygın ya da lokalize alanlar halinde kalsifiye görünüme sebep olabilir. Bu durum karaciğerdeki damarların yetmezliği sonucu oluşan doku hasarına bağlıdır.
" } ] }