{ "title": "Karaciğer Fonksiyon Testleri", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karaciger-fonksiyon-testleri.jpg", "date": "19.01.2024 11:22:05", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Karaciğer fonksiyon testleri, karaciğer hastalıklarının teşhis edilmesi amacıyla yapılır. Karaciğerdeki hasara bağlı olarak, test sonuçlarında yükselme görülür. Aynı zamanda karaciğer hastalıklarının izlenmesi içinde testler yapılabilir. Böylece hastanın tedaviye verdiği yanıt gözlenir. Karaciğere dokunan ilaçların kullanımında karaciğer fonksiyon testleri yapılırsa, alınan sonuçlar aydınlatıcı olur.

Karaciğer fonksiyon testleri nelerdir?

Karaciğer aynı anda çok sayıda metabolik fonksiyonu yürütmektedir. Bunun sonucunda kana ve safraya pek çok metabolik madde karışır. Karaciğer hastalıklarına bağlı olarak, metabolik maddelerde yükselme ortaya çıkar. Karaciğer fonksiyon testleri sayesinde;
ALT ve AST karaciğerdeki hasarı gösterir.

ALP ve GGT karaciğer ile safra yollarındaki hasarı gösterir.

Albümin ve pıhtılaşma testleri INR karaciğer fonksiyon bozukluğu yetmezliği hakkında bilgiler verir.

ALT (Alain Transaminaz): bu SGPT olarak da tanımlanır. Bu enzim protein sentezinde kullanılır. Karaciğer hücrelerinin parçalanmasında kana karışır. Karaciğer hasarının tespitinde en fazla kullanılan testtir. Çünkü hasar sırasında ALT yükselir. Sadece karaciğerde işlev gören bir enzim olduğundan, karaciğer hastalıklarının ve hasarının belirlenmesinde bu testten yararlanılır. AST testinden daha değerli bir testtir.

AST (Aspartat Aminotransferaz): bu SGOT olarak da tanımlanır. Karaciğer hücrelerinde oluşur ve protein sentezinde kullanılır. Sadece karaciğerde değil, diğer dokularda da bulunan bir enzimdir. AST yüksekliğinde sadece karaciğerde değil, kalp ve kaslardaki sorunlarda belirlenebilir. AST ve ALT seviyesi kişideki karaciğer hastalığı konusunda önemli bilgiler verir. Kronik hepatit hastalarında ALT oranı, AST oranından büyük, sirozda AST oranı, ALT oranından küçük olur. Her ikisinin oranı ikiyi geçerse alkolik ve toksik karaciğer rahatsızlıkları düşünülür. Birden düşük olursa, alkolik ve toksik olmayan rahatsızlıklar gündeme gelebilir.

ALP (Alkalen Fosfataz): Safra kanallarının yakınındaki karaciğer hücrelerinde ve kemiklerde olan bu enzim, karaciğer ve kemik hastalarında yükselir. Eğer safra kanalı tıkanıklığı varsa GGT ile yükselir. GGT normal olursa, ALP yükselirse kemik rahatsızlığı, kemik tümörü ve kemik iliği hastalıkları olabilir. Genç kişilerde kemik yapım hızı yüksek olduğundan, ALP enziminin yüksek olması normaldir. Gebeliğin son trimesterinde de bu oran yüksek çıkar.

GGT (Gamma Glutamik Transferaz): Safra kanalarına yakın olan enzim karaciğer hücrelerinde de görülür. Safra kanalları tıkandığında, ALP ile yükselir. Fazla alkol alan kişilerde GGT seviyesi artar.

Albümin: Vücuttaki ana protein olan albümin karaciğer tarafından üretilir. Karaciğer hastalıklarında üretimi bozulduğu için, kandaki miktarında düşme olur.

Total protein: Kanda olan albümin ve protein ölçümünün sonucudur. Bazı karaciğer hastalıklarında protein üretimi bozulduğundan, kandaki seviye düşer.

Pıhtılaşma testleri ve INR: Pıhtılaşma unsurları çoğunlukla karaciğerde üretilir. Karaciğer hastalıklarında ise bu üretim aksamakta ve pıhtılaşma sorunları yaşanmaktadır. Yapılan pıhtılaşma testleri sayesinde karaciğerin işleyişi değerlendirilebilir.

LDH (Laktat Dehidrogenaz): Dokuların çoğunda bu enzim bulunmaktadır. En fazla böbreklerde, akciğer, kalp, kas, kan ve karaciğerde olur. Ağır egzersizlere, karaciğer hastalıklarında, hamilelik sürecinde LDH düzeyinde ani yükselmeler olabilir.

Bu şekilde karaciğer fonksiyon testleri yapılarak karaciğer hastalıkları ve hasarı hakkında bilgi sahibi olunabilir.
" } ] }