Karaciğer enzimleri nasıl düşer, sağlıklı kişilerde bile belli oranda yükselme görülebilen karaciğer enzimlerinin düşmesi için öncelikle yaşam tarzında değişiklik ve beslenmenin yeniden düzenlenmesi gerekir. Bu sorun karaciğer hasarına ışık tutmaktadır. Bu nedenle kontrol altında tutulması gereken oldukça önemli bir sağlık sorunudur. Rutin kan testlerinde belirlenebilen karaciğer enzim yüksekliği halinde, hemen önlem alınmalı ve beslenme düzeni yeniden yapılmalıdır. Karaciğere faydalı besinlere yer verilmeli, karaciğeri yoracak olan besinlerden uzak kalınmalıdır. Karaciğer enzim yüksekliği, karaciğer hastalıklarının oluşmasında önemli bir etkendir. Bu yüzden neler yapılması gerektiğini mutlaka öğrenmelisiniz.
Karaciğer enzimlerini düşürmek için lavanta kürü yapılabilir?
Bu oldukça kolay uygulanan bir yöntemdir. Her akşam yatmadan önce 1 su bardağı suyun içinde 5 dakika kadar lavanta kaynatarak içmelisiniz. Bunu beslenmeyle desteklediğiniz takdirde, karaciğer enzim değerleri kısa süre içinde düşecektir.
Karaciğer enzimlerini düşürmek için neler yapılmalı?
Hazır gıdalar, içinde fazla miktarda koruyucu ve katkı maddesi içerdiğinden, mutlaka uzak durulması gereken besinlerdir.
İçeriğinde rafine şeker bulunan ve rafine şekerin kendisi tüketilmemelidir.
Yağda kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır
Kuruyemiş tüketimi mutlaka sınırlandırılmalıdır
Yemekler sıvı yağ ile pişirilmelidir
Turşu, salamura ve konserve türü besinler tüketilmemelidir
Sebze tüketimi arttırılmalı, gün içinde en az 4 porsiyon taze sebze tüketilmelidir
Süt ve süt ürünlerinin az yağlı olanları ve yağsız olanları tercih edilmelidir
Haftada 1 defa olsa bile balık tüketilmelidir. Ancak ızgara ve buğulama yöntemiyle pişirilen balıklar tercih edilmelidir
Ekmekler tam buğday, kepek ve çavdar unuyla hazırlanmalıdır.
Sigara kullanımından kaçınılmalıdır
Alkol kullanma alışkanlığınız varsa, mutlaka azaltılmalı, gerekirse tüketilmemelidir. Çünkü karaciğerin hasarlanmasında alkolün etkisi çok fazladır.
Beslenmede Omega 3 yağlarına ayrı bir önem verilmelidir
Kırmızı et tüketimi azaltılmalıdır. Günde 1 öğünde kırmızı ete yer verilmelidir. Ancak uzmanların tavsiyesi her zaman beyaz etten yanadır.
Günlük olarak en az yarım saat egzersiz yapılmalı, yürüyüşler düzenlenmelidir. Bu metabolizmayı hızlandıran, metabolik sendromların azalmasına yardımcı olan bir etkendir.
Karaciğere dost olan enginar tüketimi kışın mevsiminde, yazın dondurucuda bulundurulmak suretiyle tüketilmelidir. Bunun dışında kereviz gibi sebzelerinde karaciğere faydalı olduğu dikkate alınmalıdır.
İlaç kullanımında özenli olunmalı, gereksiz ilaçlardan uzak durulmalıdır. Karaciğer enzimleri yükselirse, ilaçların doktor tarafından sorgulanması sağlanmalıdır.
Sucuk, salam, sosis, sakatat gibi besinlerin tüketilmemesi gerekir.
Kilosu fazla olan kişiler diyetisyen eşliğinde kilo vermelidir. Ancak hızlı kilo vermekten kaçınılmalıdır. Çünkü bu da enzim değerlerini yükselten bir etkendir.
Günlük protein gereksinimi mümkün olduğu kadar bitkisel gıdalardan karşılanmalıdır.
Burada belirtilen besinlerden bir süre uzak kalınması halinde, fazla kiloların verilmesi durumunda, karaciğer enzimlerinde düşme gözlenir. Ancak bu önlemlerin alınmasına rağmen enzim değerleri düşmezse, doktora giderek bunun sebebi belirlenmelidir. Çünkü bazı durumlarda karaciğer hastalıkları da enzimlerin yükselmesine neden olabilir. Bu durumda hastalığa yönelik tedavi uygulanmalıdır.