{ "title": "Karaciğer Dostu Besinler", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karaciger-dostu-besinler.jpg", "date": "19.01.2024 20:19:22", "author": "Guner Gültekin", "article": [ { "article": "
Karaciğer dostu besinler, Karaciğer, vücudumuzun en önemli organlarından biridir. Dolaşımı düzenler, zararlı maddeleri süzerek vücudumuzdan atar. Karaciğerin temizlenmesi ve daha iyi çalışması için faydalı besinler tüketmeliyiz. Bu besinleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Baklagiller: Sadece karaciğere değil kalp damar açısından da faydalı bir besindir. Magnezyum ve potasyum açısından zengindir. Haftada 2-3 kez tüketilmesinde fayda vardır.

Yoğurt: Özellikle yoğurdun suyu çok değerlidir. Yoğurdun suyu arındırma görevi görmektedir. Bilindiği gibi yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirir. Bakterileri yok etme özelliği vardır. Zararlı bakterileri vücudumuzdan atmaya yardımcı olur.

Meyveler: Severek tüketilen meyveler arasında olan çilek, kansere karşı çok güçlü bir besindir. Bağışıklık sistemini müthiş şekilde güçlendirir. Kansere karşı korumaktadır. Aynı zamanda kivi, yaban mersini, kızılcık gibi besinlerde karaciğeri temizler ve antioksidan görevi görürler. Bunların yanında portakal, elma ve erik de karaciğer dostu bir besindir.

Kırmızı üzüm: En belirgin özelliği enerji vermesidir. Mevsiminde tüketilmesi gerekir, kan dolaşımını dengeler.

Sebzeler: Doğal antibiyotik olarak bildiğimiz ve yemeklerimizin çoğunda kullandığımız soğan, karaciğerde yenileme yapar ve kanı temizler. Soğuk algınlığında tüketiminin de iyileşmeye yardımcı olur.

Zerdeçal: Sindirim sistemine büyük katkısı vardır diğer besinlerde olduğu gibi kanı temizleyerek zararlı bakterileri vücuttan atar. Karaciğeri temizler.

Sarımsak: Faydaları saymakla bitmez. Soğan gibi antibiyotik özelliği vardır. Nefes darlığı ve astıma iyi geldiği kanısı oldukça yaygındır. Kan dolaşımını düzenlediği gibi tansiyonu da düzenlemektedir. Karaciğerimizi korumalı sağlığımıza özen göstermeli ve karaciğerimize dost olan besinleri tüketmeliyiz.
" } ] }