{ "title": "Karaciğer Destekleyici", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karaciger-destekleyici.jpg", "date": "19.01.2024 14:56:53", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Karaciğer destekleyici, vücutta bir fabrika gibi yoğun şekilde çalışan karaciğerin bitkilerle, besinlerle ve bunun için üretilen ürünlerle desteklenmesi gerekir. Vücuttaki toksik maddeleri dışarıya atan, kanı temizleyen, enzimlerin üretimini sağlayan karaciğerin sağlıklı olması için bu gereklidir. Kanın içindeki zehirleri filtre eden birincil organ sıfatında değerlendirilen karaciğer, çok önemli görevleri üstlenmiş durumdadır. Toksik seviyesi yüksek olan kimyasallar nedeniyle yorulan, fonksiyonları bozulan karaciğer için, yüzyıllardır kullanılan şifalı bitkilerde vardır. Bu karaciğer destekleyici ürünleri birlikte değerlendirelim.

Karaciğer destekleyici ürünler nelerdir?

Boğa dikeni: Özellikle toksik karaciğer hasarında çok yararlı bir bitkidir. Bu etkisi Alman araştırmacılar tarafından belirlenmiştir. Ölümcül etkisi olan amanita mantarının sebep olduğu zehirlenme sonrasında, toksik karaciğer hasarının tedavisinde boğa dikeninin çok yararlı olduğu belirlenmiştir. Bu bitki karaciğeri siroz, hepatit, alkol ve diğer kimyasalların olumsuz etkilerine karşı, karaciğer yağlanmasına karşı destekleyici tedavi olarak tavsiye edilmektedir.

İçeriğinde bulunan antioksidan ve bioflavonoid zengin olduğundan, kronik karaciğer hastalarının kanındaki enzimlerin seviyesini düşürmektedir. Bu bitkinin aynı zamanda hasar gören karaciğer dokusunu iyileştirecek, iyileşmeyi hızlandıracak bir ilaçta kullanılması gündemdedir. Bu nedenle bitkinin karaciğeri koruyan etkisi rahatlıkla görülebilir.

Sebzeler: İçeriğinde sülfür bulunan sebzeler karaciğeri temizlemektedir. Vücuda besinlerden, ilaçlardan ve dış etkenlerden alınan kimyasallardan daha kolay kurtulmayı sağlar. İçeriğinde sülfür bulunan besinler arasında en önemlileri soğan, sarımsak, brokoli, lahana ve Brüksel lahanasıdır. Bunların tüketilmesi karaciğerin desteklenmesine yardımcı olur. Bunun dışındaki sebzelerde karaciğeri yormadan beslenmeye yardımcı olur.

Meyveler: İçeriğinde antioksidan bulunan meyveler, karaciğerin işlevlerini yerini getirmesine destek olur. Hem de zararlı toksinlerden daha kolay kurtulmayı sağlar. Karaciğer vücutta toksinlerden kurtulma görevini üstlenen bir organ olduğundan, meyvelerden alınan antioksidanlarla birlikte hareket eder. Bu sayede karaciğer desteklenmiş, yükü hafifletilmiş olur. Özellikle kivi, yaban mersini, armut, erik gibi meyveler bu konuda en önemli meyvelerdir. Erik, armut, portakal, limon gibi turunçgillerde karaciğerin korunmasını sağlar. Ancak karaciğer hastalığı olanların içinde A vitamini olan kavun gibi meyveleri tüketmemesi tavsiye edilir.

Tahıllar: İçeriğinde yağ oranı düşük, kompleks karbonhidrat bulunan tam tahıllı ürünler, karaciğerin sağlıklı olmasına katkı yapar. Hem antioksidan içermeleri hem de vitamin ve mineral destekleri sayesinde, tam tahıllı ürünler tüketilmelidir.

Protein: Kas oluşumunu destekleyen, enerji sağlayan proteinli besinler karaciğeri destekleyicidir. Fakat proteinin fazla miktarda tüketilmemesi gerekir. Çünkü fazlası da karaciğeri yorar. En iyi protein kaynakları peynir, az yağlı yoğurt, bezelye, ıspanak, soya fasulyesi gibi yiyeceklerdir. Ancak karaciğer hastalığı olan kişilerin protein tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Lif içeren yiyecekler: bu tür yiyecekler sindirimde fazla yağın vücuttan daha kolay atılmasına yardımcı olur. Besinlerdeki lif karaciğeri desteklemekte ve vücudun temizlenmesine katkı yapmaktadır. Özellikle kuru fasulye, mercimek, kepek, ıspanak, elma, ahududu, muz gibi besinler lif bakımından zengin olduğundan karaciğer destekleyicisi olarak tüketilmelidir.
" } ] }