{ "title": "Karaciğer Değerleri", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karaciger-degerleri.jpg", "date": "21.01.2024 08:09:43", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Karaciğer Değerleri, Karaciğer değerlerini oluşturan 8 tane ana başlık vardır. Bunlar ast-sgot, albumin, alkalen fosfataz, alt-spgt, amilaz,\r\nbilirubinler, ggt, üre, ürik asit ve kreatinindir.

AST-SGOT: Özellikle karaciğer ilk sırada olmak üzere, pankreas, kas dokusu ve daha birçok hücrede, hücre içi olarak yer alan bir enzim çeşididir. Karaciğer hastalıklarında belirgin bir şekilde kendini göstermesinin yanında, bazı kalp hastalıklarında, travmalar sonrasında artış gösteren bir enzimdir. Bunun yanında böbrek yetmezliği ve B vitamini eksikliklerinde azalma görülebilir.
Normal değerler; 10-34 U/L.

Albümin: Karaciğer aracılığı ile sentezlenen ve birçok iyon, metabolit, ilaçları bağlayan bir protein çeşididir. Karaciğer sirozu, malnütrisyon adı verilen bir tür beslenme bozuklukları, kanser hastalıkları gibi birçok hastalıkta albumin seviyesi azalış gösterir.
Normal değerler; 3,8-5,4 g/dl.

Alkalen Fosfataz: Vücuttu bulunan alkalen fosfatazın büyük bir çoğunluğu osteoblastlar tarafından oluşturulur. Karaciğer rahatsızlıkları başta olmak üzere, pankreas hastalıkları, safra yollarının taş ile tıkanması sonucunda, Paratiroid bezin normalden fazla çalışmasında ve bazı kemik hastalıklarında değerler artış gösterebilir.
Normal değerler; 30-90 U/L (Çocuklarda bu değer 300'e kadar yükselebilir)

ALT-SPGT: Vücutta bazı organ ve dokularda üretilen ALT enziminin kandaki seviyeleri bazı hastalıklarda tanı koymada ya da düşünülen tanıyı saf dışı bırakmada yardımcıdır. ALT sadece karaciğere özgü hastalıklarda değil, bazı organ ve dokuların hastalıklarında da değişkenlik gösterir. ALT normalde kanda düşük seviyede bulunan bir enzimdir fakat karaciğer hasarı olan durumlarda hücreden ortaya çıkarak kanda atış gösterir.
Normal değerler; 9-43 U/L.

Amilaz: Amilaz nişastanın sindirimde yer alan protein yapılı bir enzimdir. Amilazın en önemli oluşum alanı pankreastır. Fakat pankreastan sonra diğer bir adresi de karaciğerdir. Amilazın pankreastan geçiş yolunun herhangi bir nedenden tıkanması sonucunda amilaz enziminde yükselme görülür.
Normal değerler; <82 U/L.

Bilirubin: Bilirubin kandaki kırmızı kürelerin (Eritrosit) parçalanması sonucunda ortaya çıkar. Bilirubin karaciğere gelir ve safra olarak dışarı verilir. Kansızlık görüldüğünde ya da safra yollarının herhangi bir sebep ile tıkanması sonucunda kanda bilirubin artış gösterir. Karaciğerin yangılı hastalıklarında görülen sarılık rahatsızlığı, bilirubinin yükselmesine bağlıdır.
Normal değerler; Totalbilirubin:<1,0 mg/dl - Direkbilirubin:<0,25 mg/dl.

GGT: GGT'nin açılımı 'Gama Glutamil Transferaz'dır. Alkolik karaciğer bozukluklarında kanda artış gösterir. Bunun yanında karaciğer yağlanmasında da artış gösterir.
Normal değerler; Erkek: 10-44 mg/dl - Kadın: 9-38 mg/dl.

Üre: Üre proteinli bir gıda alınması ve daha sonra o gıdanın parçalanması sonucunda oluşur. Vücutta metabolizma sonrası karaciğerde oluşan azotun yaklaşık olarak %95'i böbreklerden dışarı atılır. Dışarı atılan azotun çok büyük bir kısmını ise üre meydana getirmektedir, yani yaklaşık olarak %80'nini üre oluşturmaktadır. Böbrek işlevlerinde bozulma oluşması ürenin kandaki değerinin artmasına sebebiyet verir.
Normal değerler; 10-50 mg/dl.

Ürik Asit: Ürik asit vücudun hemen hemen yer alanında bulunan bir maddedir. Çünkü karaciğer, bazı balık çeşitleri ve fasulye gibi gıdalarda bol miktarda yer alan 'purin' adlı maddenin yıkımında meydana çıkan bir yan üründür. Genellikle, ürik asit kanda çözünerek böbreklere gelir ve burada üreye çevrilir. Kimi zaman, vücuttan üre olarak atılmazsa ya da ürik asit üretimi yüksek düzeyde olursa vücuttaki miktarı artış gösterir. Ürik asit yüksekliği bazen belirlenemeyebilir. Çünkü bazı kişilerde herhangi bir belirti vermez.
Normal değerler; 3,4-7,0 mg/dl.

Kreatinin: Kreatinin kas metabolizmasının üretmiş olduğu bir vücut atığıdır. Böbrek sayesinde idrar ile dışarı atılır. Kreatinin düşüklüğü birçok sebep ile meydana çıkabilir. İnsan vücudu büyüklü küçüklü gruplar halinde iskelet kaslarından oluşmaktadır. Vücudumuzda yer alan bu kaslar fiziksel, hormonsal ve biyokimyasal farklılıklar geçirerek her an yenilenen bir sistemdir. Yenilenme aşamasındaki kas yıkımının sonucu olarak 'kreatin' kanda tutulur, kanımızda bulunan 'kreatin'in %2'si 'kreatinine dönüşür ve böbrek yardımı ile dışarı atılır. Kreatinin düşüklüğü böbrek fonksiyonlarının sağlıklı işlediğini gösterdiği için bu değerlerin düşük olması herhangi bir hastalıkla ilişkilendirilmez fakat vücudumuzdaki doku ve sistemler etkileşim halinde olduğu için gözlemlenmesi gerekebilir.
Normal değerler; 0,7-1,5 mg/dl
" } ] }