{ "title": "Karaciğer Boyutu Ne Kadar Olmalı", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/karaciger-boyutu-ne-olmali.jpg", "date": "18.01.2024 23:54:12", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Karaciğer boyutu ne kadar olmalı, karaciğer boyutu kişinin yaşıyla, kilosuyla, cinsiyeti ve diğer unsurlarla bağlantılı şekilde olur. Küçük yaştaki çocuklarda karaciğer boyutu vücut ağırlığının 1/18'i kadar, erişkinlerde ise 1/36'sı kadar olur. Normal olarak erişkinlerde karaciğer kosta kavisini geçmemelidir. Fakat çok zayıf olan kişilerde, amfizemli olan kişilerde bu aşağıya doğru sarkma yapabilir. Çocuklarda ise palpasyon ile karaciğer ele gelebilir. Ayrıca rejenerasyon yeteneği fazladır.

Karaciğer büyümesi olan kişiler genellikle asemptomatik olur. Fakat sağ üst kadrandaki ağrı kapsül gerilmesine göre akut büyümede, konjesyone karaciğerde olabilir. Karaciğer boyutlarında büyüme olduğunda, karında şişkinlik, kilo kaybı, geceleri terleme, ateş, yemeklerin ardından dolgunluk hisse, şuur kaybı, ayakların şişmesi, kanama diyatezi, melena, halsizlik gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Hastaların öyküsündeki yaş, cinsiyet, meslek, bu belirtilerin süresi, hayvanlarla temas gibi sorgulamaların yapılması oldukça önemlidir.

Karaciğer boyutu nasıl belirlenir?

Hastaya yapılan fiziki muayene sırasında, hastanın sağına geçilerek sağ elle inguinal bölge tutulur. Bu sırada hastaya nefes aldırılarak nefes verdirilir. İnspiryumdayken sağ elle yavaşça yukarıya palpasyon yapılır. Bu sırada karaciğer boyutunda büyüme yani hepamegali varsa, bu ele çarpar. Bu midklavikler hattan karaciğerde kaç cm büyüme olduğu tespit edilir.

Karaciğerdeki büyümenin tespit edilmesi sırasında, hepatopitoz dikkate alınmalıdır. Karaciğer normal olan lobundan aşağıya düşmüş olabilir. Bu nedenle perküsyon yapılmalı, alt ve süt sınır belirlenmelidir. Karaciğerin submalitesi ise 4. İnterkostal aralıkta, mutlak malitesi de 5. İnterkostal aralıkta olur. Bunların bir alt kostaya kaymış olması halinde hepatopitoz şeklinde değerlendirme yapılır. Hızlı zayıflayanlarda, kronik obstrüktif akciğer hastalıklarında, karın kaslarının ve ligamentlerin zayıflamasında, hamilelerde bu gözlenebilir.

Karaciğer yukarıya doğru büyüme de gösterebilir. Karaciğerin ağrısı, yüzeyinin düzgünlüğü, nodüler olması, esnekliği, sarılık, batında kollaterallerin varlığı, lenfadenopati hep birlikte değerlendirmeye alınmalıdır.

Karaciğer boyutunun değişmesine neden olabilecek etkenlerin varlığı araştırılmalıdır. Çünkü karaciğer büyümesi tek başına bir hastalık olmasa da çok ciddi bir hastalığın işaretçisi olabilir. Bu rahatsızlıklar arasında kalp yetmezliği, tüberküloz, viral hepatitler, karaciğer apsesi, kist hidatik, sıtma, banthi sendromu, karaciğer yağlanması amiloidoz, lösemi, siroz, lenfomalar, alkolik siroz bulunur.
" } ] }