{ "title": "Hemanjiom Karaciğer", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/hemanjinom-karaciger.jpg", "date": "21.01.2024 06:31:39", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Hemanjiom karaciğer, karaciğerdeki iyi huylu damar tümörleridir. Bunlar hepatik hemanjiom, kavernöz hemanjiom diye de tanımlanır. Genellikle hemanjiom karaciğer başka bir hastalığın tetkiki sırasında belirlenir. Toplum içinde ortalama %0,5-7 oranında görülen tümörlerdir. Genellikle herhangi bir belirti vermeden gelişen tümörlerdir. Büyüme gösterdiklerinde bazı belirtiler de verebilirler. Özellikle;
Hemanjiom karaciğer neden olur?

Neden oluştukları tam olarak bilinmese de hemanjiomların genetik olarak doğuştan var oldukları düşünülür. Karaciğerde bulunan 5 cm'den daha küçük damar yumakları şeklinde ortaya çıkarlar. Ancak 20 cm'ye kadar olanları da bulunmaktadır. %30 oranında karaciğerde birden fazla oluşurlar. Hastaların bir bölümünde yakınmalara neden olurlar.

Hemanjiom karaciğer risk faktörleri nelerdir?

Bu hastalar genellikle 30-50 yaş aralığında olur. Kadınlarda erkeklere göre 3-5 kat daha fazla görülür. Özellikle gebelik döneminde östrojen hormonunun yükselmesiyle hemanjiom karaciğer daha fazla görülür. Çünkü tümörlerde büyüme olduğundan, bu dönemde daha fazla teşhis edilir. Ayrıca menopoz döneminde, doğum kontrol için kullanılan ilaçlarda östrojen hormonu varsa, hemanjiomlarda büyüme olabilir.

Hemanjiom karaciğer hangi sorunlara neden olabilir?

Tümörlerin büyüme göstermesi halinde, kişilere oldukça fazla rahatsızlık verebilir. Gebelik sürecinde kadınlardaki şikâyetler artar, doğumda bebeğin itilmesi sırasında şiddetli kanamalar görülebilir. Çocuklardaki büyük hemanjiomlar Kasabach Merritt sendromu nedeni olabilir. Kalp yetersizliği yüzünden şiddetli derecede kansızlık gelişebilir. Yakın temasla yapılan sporlarda alınan karın darbeleri yüzünden tümörler delinebilir.

Hemanjiom karaciğer tanısında yapılan tetkikler ve takip nasıl yapılır?

Hastalara bilgisayarlı tomografi BT, Manyetik Rezonans MR, SPECT ve ultrasonografi tetkikleri yapılarak tanı konulabilir. Hemanjiom karaciğer teşhisi yapılırsa, hastalara 6.-12. Ayda yeniden ultrason tetkiki yapılarak, büyüme kontrol edilir. Büyüme göstermeyen tümörlerde takip bırakılabilir. Ancak her sene bir defa karaciğer kontrolü yapılırken, tümörlerde kontrole alınır. Bunlara dikkat edildiğinde, hemanjiom karaciğerin zararlı etkileri ortadan kaldırılabilir.

Hemanjiom karaciğer tedavisi ne zaman yapılmalı?

Hemanjiomlarda büyüme olduğunda ya da dikkat çekici bir belirti verdiğinde tedaviye başlanmalıdır. Özellikle ağrıya sebep olan, çevre dokulara baskı yapan hemanjiomlar cerrahi girişimle çıkarılmalıdır. Bu tür belirtiler olmazsa, hemanjiom karaciğer tedavi gerektirmez. Tedavide ilaç kullanılamadığından, cerrahi olarak hemanjiom ile karaciğerin bir bölümünün robotik cerrahi ya da laparoskopik olarak çıkarılır. Büyümelerine engel olmak amacıyla tümörlerin beslendiği damarlar anjiyo embolizasyon ile tıkanabilir. Birden fazla sayıda hemanjiom olursa, hastaya karaciğer nakli yapılması gündeme gelebilir. Hemanjiomların söndürülmesi için, ışın tedavisi uygulanabilir. Nadiren kanserleşme eğilimi gösteren tümörler, hemanjiosarkom adını alır. Bu durum hastalardaki damar urlarının patlamasıyla gelişen şok tablosuyla anlaşılabilir.
" } ] }