{ "title": "Hamilelikte Karaciğer Enzimlerinin Yükselmesi", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/hamilelikte-karaciger-enziminin-yukselmesi.jpg", "date": "20.01.2024 12:35:35", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Hamilelikte karaciğer enzimlerinin yükselmesi, hamlelik döneminde karaciğer enzimlerinin yükselmesinin çeşitli sebepleri vardır. Bu dönem gebelik hormonu olan östrojen başta olmak üzere, çok sayıda hormon salgılanması artar. Yapılacak testlerde çoğu enzimin ve hormonun yükseldiği görülebilir. Gebelikte uygulanan testlerde karaciğer enzimleri olan AST ALT artışı olduğu tespit edilebilir. Bu enzimler genellikle karaciğerdeki hasarı belirlemek için kullanılır. Karaciğer hastalıklarında AST, ALT enzimleri kana daha fazla salınır. Bu enzimlerin vücutta başka dokularda da bulunması nedeniyle, çeşitli sebeplerle değerleri yükselebilir. Yani her zaman bu enzimlerin yüksekliği karaciğer hastalığını göstermez. Hamilelik döneminde de enzimlerin yükselmesi çeşitli sebeplerle olur.

Hamilelikte karaciğer enzimleri AST ve ALT yüksekliklerinin sebepleri nelerdir?

1000 IU / ml değerinden fazla yükselme olursa, bu durumda hepatik iskemi, toksikasyonlar ve ruptur olduğu düşünülmelidir.

1000 IU / ml değerinden daha düşük karaciğer enzimlerinin en fazla görülen nedeni viral enfeksiyonlardır. Hastalarda hepatit A, B, C görülmesi durumunda bunların klinik seyri hamile olanlarla, olmayanlar arasında bir farka neden olmaz. Hepatit E durumunda ise hamilelerde %10-20 oranında yaşam kaybı olabilir. Fetal kayıpları ise %60 oranındadır. Viral hepatitlerden olan herpes disseminasyon da aynı şekilde ciddi sonuçlara sebep olabilir. Bu yüzden hamile kadınlara gereken tetkikler yapılmalıdır.

Viral hepatitler karaciğer enzimlerinin yükselmesine neden olmadıysa, HELLP yani hemoliz, artan karaciğer enzimleri ve düşük platelet görünebilir. Bu durumda hiperemeziz gravidarum, hamileliğin akut yağlı karaciğeri göz önüne alınmalıdır. Bu durumlar preeklampsiye eşlik eder. Genellikle gebeliğin son trimesterinde meydana gelirler. Sadece hiperemeziz gebeliğin ilk trimesterinde daha fazla görülür. Bu sorunların ortaya çıkması halinde en doğru yaklaşım hamileliğin sonlandırılması olacaktır. Gebelik sonlandırıldığında genellikle çoğu vakada hızlı bir düzelme görülür. Ancak bazı durumlarda hastaya karaciğer nakli yapılması gerekebilir.

Hamilelerin yaklaşık %6 kadarında bu dönem safra kesesi taşı görülebilir. Fakat bunların çok azı gebelikte sorun yaratabilir. Gerekli olursa gebelikte kadına safra kesesi operasyonlarının yapılması mümkün olabilir.

Hamilelik öncesinden var olan karaciğer hastalıkları Wilson hastalığı, otoimmün hepatit için oldukça güvenli tedavi yolları bulunmaktadır. Prednisone, D penislinamin, azothiopurine gebelikte güvenle kullanılabilir.

Önceden siroz hastası olan kadınların gebe kalması zordur. Gebelik elde edilse bile, erken doğum, ölü doğum riskleri daha fazla olur.

Hamilelerde karaciğer enzimlerinin yükselmesi normal kabul edilse de buna sebep olabilecek daha ciddi etkenler olabilir. Bu yüzden gebe kadının kontrol altında olması daha uygundur.
" } ] }