{ "title": "Bebeklerde Karaciğer Enzim Yüksekliği", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/bebeklerde-karaciger-enzimi-yuksekligi.jpg", "date": "19.01.2024 16:04:04", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Bebeklerde karaciğer enzim yüksekliği, bebeklerde yeni doğan döneminde karaciğer hastalıkları görülme oranı ortalama 1/2500 kadardır. Bu dönemdeki hastalıkların erken tanısı oldukça önemlidir. Fakat yeni doğan ve erken çocukluk döneminde ortay çıkan farklı hastalıklar birbirine benzer bulgular verebileceğinden, karaciğer hastalığı tanısında geç kalınmaktadır. Örneğin sarılık olan yeni doğanda genellikle fizyolojik sarılık göz önüne alınmakta, bu yüzden bilier atrezi tanısı gecikmektedir. Daha sonra ikinci aydan itibaren tanısı yapılan atrezi olgularında Kasai operasyonunun başarısı azalır. Üstelik erken tanı yapılması, beslenme desteğinin sağlanmasıyla büyüme sağlanabilir. Büyüme bebeklerde oldukça önemlidir. Bunun nedeni ortotopik karaciğer transplantasyonu sonucu 10 kg üzerindeki bebeklerde daha başarılı olmasıdır. Karaciğer transplantasyonu yani karaciğer nakli, şiddetli ve son evreye gelen karaciğer hastalıklarında en etkin tedavidir. Fakat bebeklerde karaciğer enzim yüksekliği dikkate alınarak, karaciğer hastalığının erken teşhisi sayesinde karaciğer hastalıkları nakil dışındaki yöntemlerle tedavi edilebilir.

Bebeklerde karaciğer hastalığı nedenleri yaşa göre değişkenlik göstermektedir. Bilier atrezi ile neonatal hepatit sadece doğum ve doğumun hemen ardından görülürken, Wilson hastalığı yaşça büyük olanları etkiler. Karaciğer hastalıkları oldukça fazla sayıda olmasın rağmen, bebeklerde çoğu nadiren etkili olur. Yeni doğan dönemindeki bebeklerde en fazla görülen karaciğer hastalıkları arasında %60 oranla biliyer atrezi ile neonatal hepatitler yer alır.

Bebeklerde karaciğer hastalığı belirtileri nelerdir?

Yeni doğan döneminde dikkatli bir gözlem altta yatan karaciğer hastalığının tanısına yardımcı olacaktır. İdiyopatik neonatal hepatit en fazla erkek çocukları ve düşük ağırlıkta özellikle preterm bebekleri etkiler. Dışkının açık renkte olması bebeklerde biliyer atreziyi düşündürmelidir. Dışkının parçalanması durumunda orta kısmı akoliktir. Annedeki ateş ve enfeksiyon bulguları, bebekteki sarılığın nedeninin sepsis olmasını düşündürmelidir. Büyümüş bebeklerdeki grip benzeri hastalığın olması, hızla gelişen sarılık, karaciğer fonksiyon testlerinin bozukluğu, hepatotoksik ajan yokluğu enfeksiyöz hepatitleri düşündürür.

Bebeklerde karaciğer enzim yüksekliği karaciğer hastalığın erken tanısını ve daha iyi tedavi edilmesini sağlar. Yeni doğan döneminde en fazla görülen sarılık nedenleri arasında fizyolojik hiperbiluribinemi ya da anne sütü sarılığı bulunur. Fakat her yeni doğanın 14. Günden itibaren bunlardan uzaklaşmış olması ve etkilerin devam etmesi halinde karaciğer hastalığı değerlendirilmelidir. Bebeklerde karaciğer enzim yüksekliğinin erken dönemde tespiti, karaciğer hastalığının klinik belirtileri ortaya çıkmadan yapılabilir. Bu sayede daha erken müdahale edilmesi sağlanabilir.
" } ] }