{ "title": "Akciğer Karaciğer", "image": "https://www.karaciger.gen.tr/images/akciger-karaciger.jpg", "date": "19.01.2024 04:52:35", "author": "Zelal Güvenç", "article": [ { "article": "Akciğer Karaciğer, her iki organımız da hayatta kalabilmemiz için gerekli en temel oranlarımızdan. Hayati öneme sahip olan organlarımızın en başında gelmektedirler.

Akciğer, hava soluyabilen omurgalı canlılardaki temel solunum kaynağı, organıdır. Soluk alındığında burun ve ağızdan giren hava nefes borusu ve sonrasında bronşlardan geçerek akciğerlere ulaşır. Vücuttaki toplardamarlarla gelen karbondioksitce fazla olan kirli kan burada yenilenir. Göğüs kafesi içerisinde olup, göğüs kafesi sayesinde korunan akciğerler koruyucu bir tabaka ile satılmıştır. İnsan doğumundan ölümüne kadar geçen sürede akciğerler farklı farklı renklerde olmaktadır. Yeni doğan bir bebeğin akciğeri pembe renginde olurken, yaş ilerledikçe bu renk koyulaşacaktır ve en son simsiyah bir renk olacaktır. Bunun sebebi ise yutulan tozlardır. Ayrıca sigara içen birinin akciğeri içmeyen birininkine oranla çok daha siyah ve kirlidir.

Akciğerlerin yapısı esnektir. Süngere benzer yumuşak bir yapıya da sahiptirler. Vücudumuzda bir adet sağ tarafımızda bir adet sol tarafımızda olmak üzere toplamda iki adet akciğerimiz bulunmaktadır. Sağ tarafımızda bulunan akciğerimiz üç parçadan oluşurken, sol tarafta bulunan akciğerimiz iki parçadan oluşmaktadır. Sağ akciğerimizin ağırlığı 700 kilogramken, sol akciğerimizin ağırlığı 600 kilogramdır. Sebebi ise sol akciğerimizin bir parçası yerinde kalp bulunmasıdır.

En büyük görevi atmosferden aldığı oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve dolaşımda bulunan karbonhidratı atmosfere çıkartmaktır. Akciğer bu görevini çok çok ince duvara sahip olan hava kesecikleri oluşturan özelleşmiş hücrelerin mozaiği sayesinde gerçekleşir. Akciğerler sürekli solunum ile görev yapmamaktadır. Bünyeye sağladığı farklı görevleri de bulunmaktadır.

Karaciğer, yaklaşık olarak 2 kilogram ağırlığında olan karaciğerimiz diyaframımızın hemen altında yer almaktadır. Yumuşak bir organdır ve kırmızının köyü bir tonuna sahiptir. Vücudumuzdaki en büyük organdır ve yaşamamız için gereklidir.

Hayati organ olma özelliği vardır. Karaciğer yokluğunda ya da işlevi yetersiz kaldığında diyalizle kısa bir süre fonksiyonları devam ettirir. Karaciğerlerimiz, kandaki şeker miktarını ayarlar. Vücut için gerekli olan su ve vitaminleri yapar, vücudun ısısını ayarlar, lenf yapımında görev alır ve antikorların önemli bir bölümünü üretir. Yaklaşık olarak günde dört su bardağı safra salgılar, hormonların görevleri üzerinde etkili olur, cinsiyet hormonunun fazlasını yok eder, karotenden A vitamini sentezler.

Kanda bulunan fazla glikozu glikojen halinde bünyesine depo eder. Şeker kan ve protein metabolizmasını düzenler, protein şeker yağ ve kan yapımı için gerekli olan maddeleri depolar. Kanda pıhtılaşmayı önler, A vitamini sentezler, yaşlı olan alyuvar hücrelerini parçalar.
" } ] }